Снимка: Булфото
fallback

Професор Николай Овчаров призова за гражданска реакция в България на филм на ВВС, в който страната ни е представена като циганска държава.

Филмът е излъчен на 15 февруари т.г. по канала Yesterday, на което първи реагира българският писател Мартин Ралчевски от Англия, написал емоционално писмо до автора на лентата Майкъл Палин.

То е озаглавено "Скандал! Унизително представяне на България!" и започва с думите: "Трябва ли една международна обида да се премълчава? Отговорът е ясен. Разбира се, че не".

"България е известна най-вече с това, че тук живеят много цигани. В тази страна циганите са около половината население", казва Палин във филма си. Пловдив директно е наречен "циганския град", защото тук живеят най-много цигани у нас.

Проф. Овчаров обясни пред Dnes.bg, че филмът е правен вероятно от кадри, заснети още през 2007 г., но сега е в нов вариант, защото има отпаднали части, като например за Бялото братство.

Частта за Перперикон, за заснемането на която Овчаров специално е отделил време, така или иначе е отпаднала още в първия вариант, излъчен през 2007 г.

Сега обаче е останало единствено представянето на България като една циганска държава, точно това са и думите във филма, за Азис като най-големия български герой, за Столипиново в Пловдив и така нататък.

"Аз си спомням за случая през 2007 г., защото по една или друга причина замълчахме, а това все пак се е случвало", каза Овчаров.

Тоест това да се представя България по подобен начин – говорим за поредица с около 10 млн. зрители на ВВС, шоуто на Палин. "Там вместо страната да бъде представена с древната си култура и цялото си многообразие, тя беше тенденциозно представена с тези черти, за които говорим в момента", обясни Овчаров.

Очевидно в случая с филма на ВВС става дума за изява на мнение или нагласа от последните 100 г., в които на страните като тези от нашия далечен варварски Балкански полуостров се гледа като на втора ръка хора.

Не мисля, че това е заговор срещу България, това са нагласи, които в този филм се показват по най-пряк начин, посочи Овчаров.

Не виждам вината само в англичаните, вината и е в нас, защото ние самите правим твърде много, за да бъде показан нашият образ по такъв начин. Трябва да имаме национална кауза, зад която всички политически партии да застанат, когато става дума за подобен случай", смята Овчаров.

"Освен това трябва да се направи една масирана реклама на българската култура, която да покаже какво наистина представлява България и че тя далеч не е само циганска държава, но и страна с най-много паметници заедно с Италия и Гърция", каза още Николай Овчаров.

"Важното е гражданското общество, българите да реагираме", заяви още той. Според него е нужна цялостна дискусия какъв да е образът на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

404

nada_noname

преди 13 години

...видна наша музиковедка, представи, откровенно *** музика, като българска национална ЮЖНО ТРАКИЙСКА музика. точно за това дори и *** изгонени от Индия, за специфичното си поведение и манталитет не уважават българите. предателството навсякъде е ненавиждано от всеки уважаващ човек в света. но ние сме толерантне, дори си бяхме избрали за ми-председател "мургавец"....и т.н., и т.н.

403

nada_noname

преди 13 години

За съжаление всички тези журналисти с изключение на 2-3 насаждаха чялгата и ***, а сега реват за обратното. как ще стане това, новото поколение вече си е погълнало *** доза на възпитание, която от пуберите журналисти се нарича индийска. погледнете рекламата на Kotarrashky в Капитал, коятf целия свят определя като Gypsy e представена, като нова духовност, която освен че е откровенно *** е с много ниско ниво на изпълнение от архитект-музикант, вероятно и от ........

402

камачо

преди 13 години

Ники (Овчаров)един ден ще те благославят за стореното!Но сигурно няма да си жив да чуеш.Хвала ти че правиш и даваш всичко от себе си без да откраднеш като китовия и божо лайнарката.Успяваш и давай напред.Паметна плоча трябва да ти сложат на ПЕРПЕРИКОН.ТИ СИ ИНДИАНА ДЖОУНС-не онова *** от тракийската мафия китов(добре че хвърли топа от пиене и секс с мацката от екипа)Много му дойдоха емоциите след грабежите на гробниците-или господ го наказа?

fallback