До Великден постещите ще забравят за месото и ще наблегнат на фасула. Снимка: Булфото

От понеделник започват Великденски пости – най-дългите и най-важните в годината.

Постът е посветен на страданията на Христос, който сам ни завещал примера, като постил 40 дни в пустинята. Той се извършва за очистване на телата и душите, с него християните се подготвят за посрещнат достойно Възкресение Христово.

След Сирни Заговезни до Великден са забранени всякакви животински храни. По време на Великденските пости се консумира само растителна храна. В сряда и петък е забранено олиото, а вино може да се пие само в събота и неделя.

На Благовещение – 25 март – и на Цветница – неделята преди Великден – се разрешава риба. Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък, когато не се яде нищо, дори не се пие вода.

Още по темата
6 мар 2011 08:01

През останалото време обаче можем да ядем октоподи, раци, стриди и охлюви, тъй като безгръбначните животни се считат за постна храна.

Строгият пост не се препоръчва за болни, за малки деца, за възрастни хора, за бременни жени и кърмачки. Венчавки не се разрешават от Сирни Заговезни до 26 април, вторник от Светлата седмица. 

Освен да се откаже от определени храни, човек трябва да се раздели и с лошите мисли и дела. От гледна точка на здравето пък временното въздържание от животински белтъци влияе благотворно върху организма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase