Социалният министър ще вдига минималната заплата в съдебната зала. Снимка: Булфото

Увеличаването на минималната работна заплата не е невъзможно, стана ясно по време на дебат с участието на социалния министър Тотю Младенов в парламента.

Въпросът е откъде ще дойдат парите за това, особено в условията на финансова криза. Младенов представи пред депутатите интересна идея. За увеличаването на минималната работна заплата социалният министър щял да разчита на независимата съдебна система.

„Министерството на труда и социалната политика ще се установи като граждански ищец и ще заведе иск за 11 348 405 лева срещу длъжностни лица от предното управление”, обърна се към лявата част на залата Тотю Младенов, но там не срещна погледа на предшественика си Емилия Масларова.

По-късно пред журналисти Младенов допълни, че искът ще бъде заведен към пет длъжностни лица от бившето управление на МТСП. Той не пожела да ги назове поименно, но на въпрос дали Емилия Масларова е сред тях отговори: „Естествено”.

По думите на Тотю Младенов въпросната сума е достатъчна, за да покрие 45 000 минимални работни заплати. Тя била 5 пъти по-висока от бюджета за „Красива България”, а 11-те милиона министерството щяло да вземе като компенсация за далаверата със сградата в Стара Загора.

„Това е смешка и подигравка”, присмя се на Младенов бившият премиер Сергей Станишев. „Това правителство играе един театър – добрият министър на труда и социалната политика, който плаче и предлага добрите решения, но лошият министър Дянков му отказва. Извинявайте, но тук опира до политическа воля и приоритет”, коментира соцлидерът.

„Хората ги вълнува това, че цените скачат постоянно. Влизаме в инфлационна спирала за основни стоки – хляб, мляко, други продукти от първа необходимост. Хората не ядат асфалт”, преповтори силните думи на другарката си Корнелия Нинова Станишев.

Преди дни от БСП заявиха, че ще поискат оставката на Тотю Младенов, ако не представи конкретен и ясен план за увеличаване на доходите на българите. Очевидно днешната идея на социалния министър не допадна на червените, защото Сергей Станишев потвърди – Младенов трябвало да си ходи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase