Ще убеждаваме Брюксел, че традиционно правим и пием ракия. Снимка: Булфото
fallback

Правителството ще поиска от Брюксел да признае гроздовата ракия за традиционна българска спиртна напитка.

Кабинетът одобри доклада на земеделския министър за традиционния характер на българска спиртна напитка „гроздова ракия”. 

Документите трябва да убедят Брюксел, че българите традиционно приготвят и пият ракия.

Признаването на гроздовата ракия за традиционна българска спиртна напитка ще даде право на правителството да й налага намалена акцизна ставка, което ще понижи и крайната цена на продукта и ще има положителен икономически ефект, посочват от правителството.

Изчисленията сочат, че така литър ракия може да поевтинее с около 2-3 лева.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов коментира, че  няма да е лесно да убедим Брюксел, но това ще бъде национална кауза. Той самият призна, че е почитател на огнената течност,.

"Българинът е правил, прави и ще продължи да прави ракия, това е част от нашия бит и според него - хубава част, а казаните на селата са "местният парламент", посочи Найденов.

В документацията, с която ще убеждаваме Европа,  има материали, проследяващи историята на производството на ракия у нас, технологиите и спецификата на продукта.

Те доказват, че гроздовата ракия е традиционна, автентична и характерна за България напитка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

Грозданов

преди 13 години

Трябва да поискаме от Брюксел да признае и бозата,защото и тя е традиционна българска напитка и също има алкохолно съдържаоние!Може би така ще стане по продаваема и търсена на пазара а защо не и на европейския!

70

ходжата

преди 13 години

а,ако някой ми даде литър Сливенска Перла ! Направо му отстипвам 70 те хурии и половиното райско царство (барабар с Исус, Мохаммет и Мойсей)

69

гроздан

преди 13 години

Земеделец съм,с висше образование и усещам на гърба си действията на този лигав и нищонеправещ министър.Защитавал нашата гроздова-хубаво,ама направи нещо и за земеделците.Уж цяло земеделско министерство имаме,а земеделците са му последна грижа.Една година не са превели най-елементарните плащания за декар обработваема площ,камо ли субсидии за по-сложните сектори.Прави се на полицай по контрола на пестицидите по зеленчуците!***!Неговата работа е друга,а не да се прави контрольор.***!

fallback