Снимка: Булфото

Надявам се до 10 дни да се инициира промяна в законодателството за маркирането със стикери при застраховането на автомобили, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов на форум за застраховката "Каско".

Орлин Пенев, председател на Асоциацията на застрахователите, посочи, че убеждението, че застрахованите автомобили със сложена т.нар. пасивна маркировка са по-защитени от посегателства, е в противоречие с европейското законодателство.

По думите на министър Цветанов тези стикери са предпоставка за престъпност и оказват съществено влияние върху автокрадците. "Започналото застраховане преди 20 години със силовите структури трябва да стане затворена страница", каза той.

Министърът посочи, че по данни на полицията определени хора посредничат между някои застрахователни компании и крадците на автомобили.

Той допълни, че много хора, махнали стикерите си, вече са се разделили с автомобилите си. Цветанов заяви, че МВР настоява за по-голяма прозрачност при застраховането, каквато в момента няма.

Цветанка Крумова от застрахователната компания "Армеец" заяви, че тази практика съществува навсякъде по света и у нас идеята за премахването й може би се дължи на конкуренцията на пазара.

Вместо да извадим прашинката, може да извадим окото, коментира Крумова и добави, че може да се "убият" българските компании, които са по-печеливши у нас, за сметка на чуждестранните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase