Снимка: Булфото

За първи път в България в приемни семейства ще бъдат настанявани новородени от родилните домове, децата изобщо няма да постъпват в институции, съобщи Елка Наблантова от фондация "За Нашите деца".

Проектът е финансират с 249 876 лева, а центърът ще бъде изграден в Дома за медико-социални грижи (ДМСГ) "Св. София" в столицата. Поне дванайсет деца, отглеждани в дома, ще бъдат настанени в резултат на проекта в приемни семейства.

В Центъра за приемна грижа и осиновяване ще работят три социални работници, един психолог, един фамилен консултант, възпитатели по време на заместващата грижа.

Проектът ще се изпълнява до края на тази година. Целевите му групи са приемни деца, които вече са настанени в семейства, както и семействата, в които ще се настаняват деца, кандидати за приемни родители, осиновители, кандидат-осиновители и др.

По думите на Наблантова административни пречки и нагласата, че детето трябва първо да бъде настанено в медицинско заведение, за да се види дали се развива добре, са причините досега в България бебета да не се настаняват директно в приемни семейства, каквато е европейската практика.

В страната ни вече има над 500 приемни семейства, като желаещите да станат приемни родители са все повече.

Приемното семейство се ползва със същите привилегии като биологичното, плюс заплащане на издръжката на едно новородено, което по сега действащите наредби е малко над 200 лева, а заплатата за професионален приемен родител е 300 лева, обясни Наблантова.

В България 7276 деца живеят в 140 социални домове. Една трета от тях (2440) са бебета, които прекарват най-важните първи три години от живота си в 32 социални институции, регламентирани като лечебни заведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase