Снимка: Булфото
fallback

Няма сериозни нарушения при производството на тъмни и диетични хлябове, показват резултатите от проверката на Министерството на здравеопазването.

76 проби от различни хлябове са изследвани за изкуствени оцветители, обща пепел, сол и захар.

В 12 от пробите е установено наднормено съдържание на сол.

Не са открити изкуствени оцветители, наднормено количество на пепел и захар, категорични са от здравното ведомство.

По време на проверката на МЗ, която продължи от 11 до 20 януари,  бяха инспектирани 535 фурни и 891 магазина.

При проверката се изследваха видът и количеството на влаганите суровини в хлябовете, както и спазването на законодателството по отношение етикетирането и представянето на храните.

В 34 обекта за производство е установено несъответствие при етикетирането и представянето на храните, показват резултатите.

Oще по темата

Издадени са 58 предписания за отстраняване на констатираните несъответствия, съставени са 7 акта за административни нарушения.

Наложените санкции ще бъдат от 500 до 1000 лв.

Един обект за производство е спрян временно от експлоатация до представяне на документ за произход на влаганите суровини.

В началото на годината по поръчка на асоциацията „Активни потребители” беше оповестено изследване на различни видове хляб, според което в продуктите има високо съдържание на остатъчна пепел, което може да се обясни с влагането на много сол и други добавки, като например утайки от кафе. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Биляна Игнатова

преди 13 години

Чета изписаното и реших да напиша нещо и аз. Съгласна съм за годността на хляба в USA, така е не само там, например в UK е същата работа. Сега ще ви го кажа така, между набухвател, подобрител, консервант, оцветител и т.н. има съществена разлика - тези, които много говорят по темата да си сверят часовника. По отношение на ръжта, то и банани не се произвеждат в България, но ги ядем всички. Ако някой има някакви съмнения и критикува наред, нека бъде конструктивен и състоятелен в думите си.

33

ilkalora

преди 13 години

Hliabat v Bulgaria e kade kade po-dobar.ia elate na zapad v USA i vishte za kakvo stava vapros tuka.Hliabat tuka e natapkan s tolkova gadosti,4e izdarja bez da muhliasva 8 meseza(i to tova beshe dieti4en hliab).

32

м

преди 13 години

А бе какво дрънкат пак! Никакви диетични хлябове няма.Всичко е консерванти,набухватели и тем подобни.Ей заради това не купувам такъв хляб поне от 2 години.Взимам какъвто ми падне защото няма разлика.

fallback