Снимка: Булфото

Няма сериозни нарушения при производството на тъмни и диетични хлябове, показват резултатите от проверката на Министерството на здравеопазването.

76 проби от различни хлябове са изследвани за изкуствени оцветители, обща пепел, сол и захар.

В 12 от пробите е установено наднормено съдържание на сол.

Не са открити изкуствени оцветители, наднормено количество на пепел и захар, категорични са от здравното ведомство.

По време на проверката на МЗ, която продължи от 11 до 20 януари,  бяха инспектирани 535 фурни и 891 магазина.

При проверката се изследваха видът и количеството на влаганите суровини в хлябовете, както и спазването на законодателството по отношение етикетирането и представянето на храните.

В 34 обекта за производство е установено несъответствие при етикетирането и представянето на храните, показват резултатите.

Още по темата

Издадени са 58 предписания за отстраняване на констатираните несъответствия, съставени са 7 акта за административни нарушения.

Наложените санкции ще бъдат от 500 до 1000 лв.

Един обект за производство е спрян временно от експлоатация до представяне на документ за произход на влаганите суровини.

В началото на годината по поръчка на асоциацията „Активни потребители” беше оповестено изследване на различни видове хляб, според което в продуктите има високо съдържание на остатъчна пепел, което може да се обясни с влагането на много сол и други добавки, като например утайки от кафе. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase