Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

В разговора между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов за Мишо Бирата, разпространен от в. "Галерия", няма следи за акустична манипулация, монтаж, добавяне или премахване на думи и фрази.

Това е заключението на експертите от независимата лаборатория за научна полиция LIPSADON в Париж, където изданието изпрати записа.

Лабораторията работи с френската полиция и министерството на правосъдието, а експертните й оценки имат юридическа стойност и могат да се използват в съда, твърдят от "Галерия".

Припомняме, че Борисов изрази съмнение, че разпространеният разговор е манипулиран, а Ваньо Танов го нарече "пълен фалшификат".

Oще по темата

Според разпространения запис премиерът натиска да бъде спряна митническа проверка в пивоварна. "Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата...", казва премиерът в разговора, имайки предвид собственика на бира "Леденика" и ММ Михаил Михов.

Анализът на гласовете на събеседниците не разкрива измама в разговорите, както и не е отчетено прекъсването на конструкцията на диалога. Установен е обективен фонов шум и презапис. Заключението е, че диалогът е кохерентен, след като са анализирани ритъмът, тонът и височината на гласовете, посочват от изданието.

Изводът – разговорът е напълно автентичен.

От вестника изпратиха до медиите експертната оценка на LIPSADON на френски език, както и представяне на лабораторията.

Преди дни стана ясно, че записите на Танов са унищожени в законовия срок, след като е водено разследване за контрабанда, но не е доказано престъпление.

Именно заради това записите сега не могат да бъдат сравнени с разпространените разговори на Танов с финансовия министър Симеон Дянков, заместника му Владислав Горанов, премиера Бойко Борисов и бившия зам.-началник на "Митниците" Антоний Странджев.

Иначе в навечерието на вота на доверие към кабинета, от прокуратурата обявиха заключението на експерти от МВР, според което записите на разговорите не са оригинални и са манипулирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

382

Анонимен

преди 13 години

E то беше ясно че е истински ама ся ко праим ? УВО!

381

анти-галерия

преди 13 години

Дачков,овчарче лъжливо, кой ще ти повярва, *** мръсен? Ти не си предал само тоя, на който още не си служил....

380

Анонимен

преди 13 години

До 14 "Сътрудничеството на двама отделни експерта (независими един от друг) на български език, който благоприятстваха езиковия подход, необходим при определянето на зоните, които да бъдат очертани по-конкретно, засилва тази позиция." - извадка от експертизата

fallback