Обсъжда се предложение да се отнемат за известен период от време професионалните права на Михаил Маджунов, оперирал от сливици 4-годишната Гери, починала дни след операцията.

Това съобщи директорът на Изпълнителна агенция "Медицински одит" Златица Петрова.

Заради случая днес бе свикано извънредно заседание на парламентарните комисии по здравеопазване и по образование, на което бяха изслушани компетентните органи за смъртта на детето.

Заключенията от проверката на агенцията сочат, че е допусната лекарска грешка, изразяваща се в подценяване на състоянието на детето в следоперативния период.

Резултатите от проверката сочат, че не е оказана своевременна и в достатъчен обем помощ, че не е спазен медицинският стандарт, а медицинската документация е водена небрежно.

Образувано е наказателно производство в Софийската градска прокуратура срещу неизвестен извършител за предизвикване на смърт поради небрежност. Проверките по случая продължават.

В своя защита Маджунов заяви, че операцията е извършена "перфектно". Той обвини медиите и институциите, че се "сатанизира" единствено неговият образ и не се взема предвид отговорността на целия лекарски екип от ИСУЛ, ангажиран със случая.

Още по темата
Министърът на здравеопазването Стефан Константинов заяви, че ще се търси лична отговорност и се ангажира виновните лекари да получат наказание.

"Ще бъде даден много кратък период за реорганизация на ръководството на цялата болница и ще бъде извършена цялостна проверка", допълни той.

Според председателя на етичната комисия на Българския лекарски съюз Иван Миланов, в системата на здравеопазването се допускат ситемни грешки и това не е първият случай на дете, починало поради лекарска небрежност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase