Петорната съдебномедицинска експертиза по скандалния случай с недоносеното бебе в Горна Оряховица е постъпила по делото на 22.12.2010 г., съобщиха от Окръжната прокуратурата във Велико Търново.

Оттам посочват, че точка 4 от заключението й гласи, че „поради проведените реанимационни мероприятия, включващи аспирация и обдишване с Амбу, е невъзможно с категоричност при морфологичното изследване да се определи дали плодът е извършвал дихателни движения, т.е. дали е живородено”.

Предстои анализиране на експертизата заедно с другите доказателства по делото, събрани до момента. Последващите действия по разследването ще бъдат съобразени с доказателствената съвкупност и със закона, посочват още от прокуратурата.

Пояснението се прави във връзка с повишения медиен интерес към разследването, водено срещу виновните лица, които в периода 28-30 ноември умишлено са причинили смъртта на новородено дете в болницата в Горна Оряховица”, подчертават още от Окръжна прокуратура – Велико Търново.

Досега не са привлечени лица в качеството им на обвиняеми, се посочва още в съобщението.

Скандалът в болницата в Горна Оряховица избухна след арест на лекари и хвърлени обвинения, че са убили новородено, оставяйки го без грижи цяло денонощие и обявявайки, че е мъртво, вместо да го поставят в кувьоз.

Още по темата

Арестувани бяха началникът на АГ отделението д-р Димитър Сотиров, акушер-гинеколозите Стефан Лазаров и Михаил Милатович и педиатърът д-р Катя Гецова.

На 20 декември излезе заключението на петимата лекари, участвали в съдебномедицинската експертиза, които са единодушни, че бебето на 17-годишното момиче от Горна Оряховица е родено мъртво в 25-ата седмица.

Експертизата се базирала на аутопсията и на множество химични и хистологични изследвания.

Заради скандала по-късно днес в НС ще бъде изслушан вътрешният министър Цветан Цветанов. Той ще трябва да обясни разминаването между становището на медиците и записите от СРС-та, които прочете от парламентарната трибуна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase