Снимка: БГНЕС
fallback

"Решението на Конституционния съд за отпуските ни удовлетворява и ГЕРБ няма да прегласува закона", категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов.

"Нашата цел бе да дисциплинираме работодателите, а не да тормозим хората. Това, че остава двегодишният давностен срок, е достатъчно и показва, че философията на промените ни е правилна", отчете министър председателят пред "24 часа".

Както е известно в петък Конституционният съд обяви поправките в Кодекса на труда, касаещи „изгарянето“ на натрупаните отпуски за противоречащи на Конституцията.

Заради спорния казус с отпуските президентът Георги Първанов наложи вето на промените в Кодекса на труда.

Депутатите обаче го отхвърлиха със 128 гласа „за”, 48 гласа „против” и без въздържали се.

Решението на Конституционния съд обаче остави решението за новите отпуски да има 2-годишен давностен срок и създаден график за ползването им.

Oще по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

89

Svilen75

преди 13 години

Освен това с решението си да се ползват неизползваните отпуски до 2012 година правителството щеше да създаде хаос, вместо да реши проблема. Или щяха да изгорят отпуските на хората (което беше идеята на правителството), което съответно би довело до вълна от съдебни искове, или да се ползват през 2010 и 2011 и администрацията щеше да остане без персонал. Вместо първоначално да се приеме закон отсега нататък отпуската да се ползва в текущата, максимум следващата година, а досегашните - да се изчистят, докогато могат без краен срок и съответно без социални реакции, както стана. Въпросът е защо не беше прието първоначално това, вместо да се стига до абсурди, социално напрежение и намесата на КС? Отговорът е защото трябва и акъл, нещо, което Боко и правителството нямат и компенсират с гьонсуратлък.

88

Анонимен

преди 13 години

ами тебе кой ще те дисципнира ве ***!

87

Svilen75

преди 13 години

А и тук не става въпрос за това да се ползват ли неизползваните отпуски или не, а как действа и реагира Боко. рво прокрадва една идея (по принцип идиотска), после се отмята, после пак се отмята от отметнатото и я приема. После като го порежат - ами по-добре стана, че я отмениха ... Единствените думи, с които може да се квалифицира ситуацията е кретенско, ***, идиотско.

fallback