Снимка: Булфото
fallback

Стотици учени от БАН отново се събраха на протест пред сградата на парламента с искане за повече средства.

"Бюджетът, който е определен за БАН за 2011 г., е гавра с науката в България. Това е финансово задушаване, и то умишлено, на една от най-добрите научни организации у нас", каза председателят на академията акад. Никола Съботинов.

Учените настояват за бюджет от 111 млн. лева за следващата година, както и за възстановяване на съкратените 10 млн. лева от бюджета на академията за тази година, необходими за изплащане на възнагражденията и обезщетенията по сключените трудови договори.

"БАН винаги е била стожер на българщината и всички разумни държавници са й помагали. Учените трябва да бъдат защитавани и поддържани, а не да протестират", подчерта акад. Съботинов.

"Всички наши колеги по света са учудени от това, което става в България, каза още председателят на академията. Не трябва да допускаме ликвидирането и унищожаването на БАН, това е национална ценност и гордост за България" категоричен беше той.

Oще по темата

"Искаме си заплатите, парите за парно, ток и инфраструктура", обяви на свой ред проф. Владимир Димитров, научен секретар на БАН по химическите науки.

По думите му нито едно от обещанията на правителството на ГЕРБ не е изпълнено до момента.

Учените отново се възмутиха, че през тази година парите за БАН са били орязани от 84 млн. лева до "срамните" 59 милиона.

"Заплатите на служителите в академията са паднали с 30%. Доцентите, които досега взимаха 600 лв., колкото една чистачка в банка, сега взимат 400 лв. 

Възнагражденията на младите учени пък са намалели от 380-450 лв. на 200 лв. Колкото и да сме образовани, още не сме открили начин да живеем, без да се храним.

Колкото и да сме умни, още не сме открили начин да работим на 8 градуса, без да се разболеем", каза проф. Бойко Георгиев от БАН.

"Donations – one way ticket for Djankov", "Money+Djankov= total system failure", "Народността угасва, където знанието линей", "Създаваме апаратури космически за заплати трагикомически" и "Дринов и Дякона БАН откриха, Дянков и Игнатов я затриха", бяха само някои от надписите на плакатите на протестиращите.

"$250 млн. за Дянков камък" пишеше над снимка на сградата на БАН, придружена с цитата от интервю на Симеон Дянков, дадено още преди да стане министър – през декември 2008 г.

В него Дянков предлага вариант за реформа, като се затворят повечето лаборатории и научни центрове в БАН и на тяхно място се учреди фонд "Наука".

Учените заплашиха, че ще заведат граждански иск срещу правителството за нарушаване на основни конституционни права, каквото е правото на труд. Искът щял да е за 60 милиона лева.

Протесното шествие завърши пред Министерския съвет, където учените скандираха "Оставка" под прозорците на премиера Бойко Борисов. И този път обаче той не ги прие.

Образователният министър Сергей Игнатов, за чиято оставка и тази на Дянков те настояват, ги увери, че този бюджет на БАН е най-добрият по време на криза. Игнатов обеща да съдейства и за лична среща с Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

273

БАЙ ТОШО

преди 13 години

Навремето нервирахте хората с вашата Непродуктивност,поне Т.Живков ви накара да правите домашни Консерви за Космонавтите .

272

Някой от БАН

преди 13 години

Не мога да разбера продажните журналисти , за какви учени става дума на протеста , че повече от половината хора там са от администрацията и обслужващия персонал между другото да издам вътрешна информация от БАН учени -3000, администрация и дреги непотребни и неясни - почти 5000 за каква научна институция става дума тук защо българските данъкоплатци ще плащат заплати на администрация , чистачки - в БАН е голяма мръсотия, разни неясни субекти

271

емигрант

преди 13 години

Колко се радвам, че навремето не започнах в БАН, сега щях да съм я докарал до просешка тояга...

fallback