Снимка: БГНЕС
fallback

Трябва да се коригира обществената нагласа, че държавата е длъжна да се грижи за децата. Ролята на държавата е да контролира родителската отговорност, смята проф. Марта Сугарева от Института за населението и човека към БАН. 

Тя изнесе доклад, посветен на семейството, на научната конференция "Семейството като ценност в глобализиращия се свят", организирана от единственото двуезично списание на турски и български език у нас "Юмит" ("Семейството"). 

Пред участниците в конференцията в НДК проф. Сугарева заяви, че структурата на семейството в България се е променила заради масовата трудова миграция през последните 20 години. 

Емигрантите оставят своите деца, които се отглеждат от бабите и дядовците им. Те не могат духовно и емоционално да възпитат внуците си и обществото трябва да оказва по-голяма подкрепа на тези деца, смята проф. Сугарева. 

Ниската раждаемост се дължи не само на застаряващото население, а и на еманципацията на жените, както и на ефективната контрацепция, посочи проф. Сугарева. Така постиндустриалният период също е променил облика на семейството. 

Проф. Сугарева отбеляза и появата на феномена отказ от родителство, който все повече жени у нас заявяват заради посвещаване на кариерата си или липса на подходящ партньор. 

Българките се еманципират много по-рано от жените в Западна Европа, отчете професорът. 

Модерното семейство изживява криза, подчерта д-р Мухарем Атлъг от фондация "Журналисти и писатели". 

По думите му, все по притеснително е, че всеки втори брак завършва с развод, а децата се отглеждат от един родител. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

815

Анонимен

преди 5 години

След като не искат да стават майки, тогава да си умират бездетни, след като това им е мечтата.Според мен не е вярно, че българките не искат да раждат заради кариерата.Според мен не искат заради "морални" причини, т. е. искат да си останат девствени за цял живот, защото ако искат да родят деца, трябва да правят секс, а те не искат, защото за тях това е нещо срамно.Българките не искат да раждат също, защото сега така е "модерно" да умират девствени без поколение.Писна ми от девствени и *** жени

814

Анонимен

преди 5 години

След като не искат да стават майки, тогава да умират бездетни, след като това им е мечтата.Според мен не е вярно, че българките не искат да стават майки заради кариерата.Според мен те не искат да стават по "морални" причини,т. е. искат да си останат девствени за цял живот, защото ако искат деца трябва да правят секс, а те не искат, защото за тях това е нещо срамно.В днешно време е "модерно" жените да не раждат деца.Българките не раждат, защото сега така е "модерно" да умират девствени и нещастни

813

123

преди 13 години

иска ли някоя да ми роди дете-сериозен съм

fallback