Актуализирали сме плановете си за действие съвместно между МВР и Държавната агенция за национална сигурност. 

Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в плевенското село Брест на въпрос от журналисти дали държавата ни е готова да реагира при евентуална терористична заплаха.

Важното е  да не създаваме допълнителна психоза, стрес в обществото, подчерта Цветанов. 

Той призова гражданите да бъдат максимално бдителни, с повишено внимание, особено на обществени места като молове, гари и автогари.

Към настоящия момент не говорим за сигнал, свързан с подобна заплаха към България, но все пак това не трябва да ни успокоява, категоричен е Цветанов. 

Обществото ни е нужно да бъде спокойно, но службите трябва да бъдат много мобилизирани и в момента сме много активни в тази посока, допълни вътрешният министър. 

Има много мерки, които се предприемат и ще останат незабелязани за обществото и това е съвсем нормално, разкри той. 

Код "червено" в България

"Български пощи" ЕАД въвеждат най-високото ниво на контрол и сигурност "код червено" по европейската категоризация. Това обяви в петък министърът на транспорта, информационните технологии  и съобщенията Александър Цветков.

Всички пратки ще минават на физически и технически контрол през скенер. 

За последните четири месеца у нас са регистрирани 41 пратки, в които рентгенът е засякъл различни по вид оръжия и една граната, съобщи Тодор Бобев, директор на Дирекция "Сигурност" към "Български пощи" ЕАД.

Теньо Тенев, мениджър на Сортировъчния център във "Враждебна", каза, че през центъра са минали и спирани различни видове наркотици, сред които най-често амфетамин.

Тероризъм в Европа

В сряда правителството на Гърция спря за 48 часа изпращането на международната поща, след като бяха открити множество пратки, съдържащи експлозив.

Сред адресатите на тези пратки бяха президентът на Франция Никола Саркози, канцлерът на Германия Ангела Меркел и премиерът на Италия Силвио Берлускони.

Според властите в Гърция пратките са свързани с леви групировки, а не с „Ал Кайда“.

Още по темата

В интервю за Световната радиослужба на Би Би Си д-р Атанасиос Другос, експерт по разузнаване и тероризъм, обаче сподели по-различна версия за колетите бомби в Гърция.

Kрайнолявата екстремистка група "Заговор на огнените ядра", за която се предполага, че стои зад нападенията с колетите бомби в Гърция, може да се превърне в сериозна заплаха за сигурността в страната, смята Другос.

Мисля, че има сближаване, да го наречем – фиктивен брак, между анархисти и други леви групи в нашето общество с някои ислямистки групи. Те нямат същия дневен ред, но имат едни и същи цели – да създават повече проблеми в гръцкото общество, коментира експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase