Kрайнолявата екстремистка група "Заговор на огнените ядра", за която се предполага, че стои зад нападенията с колетите бомби в Гърция, може да се превърне в сериозна заплаха за сигурността в страната.

Това заяви в интервю за Световната радиослужба на Би Би Си д-р Атанасиос Другос, експерт по разузнаването и тероризъм.

Мисля, че има сближаване, да го наречем – фиктивен брак, между анархисти и други леви групи в нашето общество с някои ислямистки групи. Те нямат същия дневен ред, но имат едни и същи цели – да създават повече проблеми в гръцкото общество, смята Другос.

Властите в страната обаче обявиха по-различна версия за действията на екстремистката група:

Тези, които са изпратили колетите бомби в понеделник и във вторник, нямат "никаква връзка с международна терористична групировка", заяви гръцкият външен министър Димитрис Друцас.

По подозрение в причастност към изготвянето на взривните устройства вече бяха арестувани двама младежи на 22 и на 24 години.

Полицията обяви във вторник 48-часово прекъсване на международната въздушна поща, след като няколко колети бомби бяха открити в посолства и международни организации в Атина.

Прекъсването на услугите е необходимо, за да бъдат извършени проверки, обясниха властите.

Късно вечерта във вторник частен куриерски самолет, пренасящ подозрителен пакет от Атина, беше отклонен към летище Болоня в Италия. По време на проверката пакетът се е самозапалил, съобщава Southeast European Times.

По-рано същия ден два колета бомби, адресирани до Европол в Холандия и Европейския съд в Люксембург, бяха унищожени с контролирани експлозии. 

Колети бомби избухнаха в швейцарското и руското посолство в Атина, а няколко други подозрителни пакета бяха унищожени в посолствата на България и Чили. 

Още по темата

Властите в Берлин заявиха, че колет бомба, адресиран до канцеларията на канцлера Ангела Меркел, е бил получен от Гърция. 

Полицията подозира, че зад тези нападения стои крайнолявата екстремистка група "Конспирация на огнените ядра".

В частна куриерска фирма в Атина в четвъртък беше открита подозрителна пратка, на мястото са отишли сапьори, съобщиха от гръцката полиция.

По-късно беше извършена контролирана експлозия на пакета, адресиран до посолството на Франция. От правоохранителните органи казаха, че в нея е имало взривно устройство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase