Снимка: Булфото

Министерството на здравеопазването обяви, че започва процес на закриване на домовете за деца до 3 г.

Според решението всички малчугани в тях трябва да бъдат върнати в биологичните им семейства или настанени в приемни семейства през следващите 15 години.

Първите 9 дома ще бъдат закрити още в следващите пет години, а финансирането ще дойде по европрограми. Очаква се по тях да бъдат усвоени над 26 млн. лв.

Още по темата

32 са домовете за деца до три години, а в тях са настанени 2334 деца, като едва 0,7% от тях са сирачета.

Най-честите причини, поради които родителите изоставят децата си в домовете, са социално-икономически проблеми, липса на умения за отглеждането им, здравословни проблеми, насилие в семейството, нежелано или преждевременно раждане.

Анализите на МЗ обаче сочат, че при подходяща политика децата могат да се върнат в семейна среда или да се предотврати изоставянето им.

Експертите твърдят, че водещ принцип в процеса на извеждане на децата от институциите ще бъде интересът на детето. Затова първо ще се търси начин то да бъде върнато на биологичните му родители, да бъде настанено в семейна среда или в условия, близки до нея.

В момента в страната има над 475 приемни семейства, в които живеят повече от 417 деца. Само през миналата година 800 деца са били осиновени.

1260 от децата в домовете нямат увреждания. Поне половината от тях имат шанс да се върнат в биологичните им семейства. Останалите могат да бъдат настанени в приемни семейства или осиновени.

Останалите 1074 от децата в домовете са с увреждания и хронични заболявания.

За децата с комплексни увреждания, които са около 160 и трудно могат да намерят приемни семейства, ще се изградят малки групови домове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase