Снимка: БГНЕС
fallback

Най-честите жалби, свързани с интернeт пазаруването в България, са свързани със самолетни пътувания и електронна търговия, обяви адвокат Венцислав Петков, който е съветник в Европейския потребителски център – България.

По думите му най-често българите са жертва на нелоялни авиокомпании, които им отменят полетите, губят им багажа или забавят много полетите.

Другият основен проблем за сънародниците ни са нелоялните практики в интернет, свързани с недоставени стоки, доставяне на стоки с фалшиво търговско име и други.

По отношение на електронната търговия броят на жалбите през тази година е нараснал почти двойно спрямо предната – от 138 на 213 жалби.

Като цяло европейските потребители най-често се оплакват от качеството на стоката и услугата, отбелязаха от Европейския потребителски център.

От доставката са недоволни около 21 на сто от потребителите, 19 на сто са недоволни от услугата, а 11 на сто – от цената и плащането.

Общо 9 на сто не са били съгласни с условията по договорите.

У нас общо 65% от жалбите са за онлайн покупки и услуги.

Пазарувайки по интернет, вие имате правата на всички останали клиенти и съответната годишна гаранция, допълниха от центъра.

В повечето случаи търговците са благосклонни и се отзовават на нашите запитвания, посочиха експертите.

От Европейския потребителски център съветват клиентите, ако не са доволни, първо да върнат стоката, а след това да се изисква връщането на парите.

Ако даден потребител иска търговецът, който го е измамил, да получи и законова санкция, той трябва да сезира за това Комисията за защита на потребителите, уточниха в заключение адвокатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

:)

преди 13 години

Най-големият проблем е че голяма част от тях не плащат данъци, осигуровки и т.н. Почти няма начин да видиш кой е собственик на сайта и ако има проблем да си търсиш правата.

10

Анонимен

преди 13 години

Българските доставчици за нищо не стават ! Много често на саитове които са аутлет се предлагат стоки с цени дори по високи от някои мол - абсолютни лъжци и печалбари - попадал съм на яке което в магазина е 80лв а в саита 168лв - един и същ производител , модел и тн ....

9

дада

преди 13 години

Сайт N;1 за онлайн търговия е auction.bg класика в жанра

fallback