Снимка: Булфото
fallback

Твърдението, че образованието е приоритет, е демонстрирано единствено на думи, не на дела. На дела просветата и науката очевидно не са приоритет за българската държава.

С това послание студентите от СУ "Св. Климент Охридски" искат да обърнат внимание на кабинета, че през последните години общият бюджет за образование и наука непрекъснато е занижаван.

Студенти от Софийския университет настояват да бъдат отпуснати не по-малко от 6 млн. лв., за да се гарантира нормалното провеждане на зимния семестър на учебната 2010/2011 година и да не излиза висшето училище в принудителна "дървена" ваканция.

Учещите в университета представят исканията си на протест на пл. "Независимост" в София. Проявата се организира от студентската група "Инициатива срещу орязването на парите за образование" и в нея участват студенти от различни специалности на СУ.

Протестиращите настояват в бюджета за 2011 г. субсидиите за държавните висши училища да не са по-малки от тези, приети за календарната 2010 г.

Един от организаторите на протеста – Александър Николов, коментира, че е необходимо да се отделят средства за провеждането на реформите, които иска министър Игнатов.

Вида Делчева от инициативната група заяви, че искат също Министерството на образованието, младежта и науката да преосмисли цялостната си политика към държавните университети и към студентите в тях.

По думите й през този семестър нямало да се получат допълнителните студентски стипендии от европейски средства "заради бюрократични забавяния" на МОМН.

В момента пред сградата на бившия партиен дом в София са издигнати лозунги: "Образование – приоритет на дела!", "Стига късогледа политика!", както и надпис с годината на създаването на СУ и изрисувана надгробна плоча, на която е изписана 2010 година "Алма матер - 1888-2010?". 

Сред лозунгите беше и "Ние сме бъдещето – Дянков и Игнатов са краят!".

Министърът на образованието Сергей Игнатов ще се срещне с протестиращите студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

По време на срещата студентите ще връчат на Игнатов декларация с исканията си. "Няма друга магистрала към Европа, освен образованието", заявиха протестиращите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

153

Елизабет

преди 13 години

Какво бъдеще твърдят студентите че са,след като културата им е в калта,езика им е циничен,арогантен;поведението им е безцеремонно,така че техните водачи да се засрамят за колегите си,заради които се застъпват.Защо не се заровят в имотите,които са дадени и отдадени като подарък без пари?

152

Дедка

преди 13 години

И е адски грозно, че ректорът на СУ използва студентите за маши. Тъжно е, че никой не се усеща. Нито те, нито някой друг. Не знам как може младежи, които претендират за някакво интелектуално ниво над средното (което знаем, че е под въпрос, защото вече всяко магаре може да бъде прието в който и да било университет без особени усилия) да бъдат подведени толкова лесно. Сметките не са кой знае колко сложни. Просто никой не мисли!

151

Дедка

преди 13 години

Не знам защо в Днес.бг няма новина, но са уловили БАН в някакви далаверки. Сигурен съм, че ако подхванат СУ и там ще излязат много грозни неща. Не е вярно, че този университет се издържа само от държавния бюджет. Помислете малко: първо, студентите все пак плащат семестриална такса. Второ, СУ отдава под наем ааааадски много площи. Къде отиват всичките тези пари?!? Ако се тегли чертата, ще излезе, че би трябвало да са на плюс и без държавните средства, но със сигурност много пари потъват по пътя..

fallback