Снимка: БГНЕС
fallback

Административен съд – София-град, осъди Столичната община да изплати на Веска Дончева, нахапана от безстопанствени кучета, 5000 лв. обезщетение.

76-годишната жена е получила множество наранявания, сред които разкъсно-контузни рани, кръвонасядания, повърхностни наранявания и охлузвания, парализа на два пръста на левия крак и нарушено оросяване на крайниците.

Веска Дончева е от Русе, но през август миналата година е била на гости в София, когато е станал инцидентът. Тя е била нахапана от четири кучета около 6 часа сутринта в квартал „Славия“.

Във връзка с проблема с бездомните кучета магистратите констатират, че "налице е трайно незаконосъобразно бездействие на кмета на Столичната община.

От Столичната община са оспорили иска на Дончева с мотивите, че общината не осъществява пряко действията по улавянето и изолирането на скитащите кучета, а е възложила тази дейност на общинското предприятие "Екоравновесие".

Сред мотивите на общината е и това, че ищцата е имала предходни заболявания, както и е възможно травмите да са предизвикани от падане, а не от ухапване.

Според представителите на СО не е налице законово регламентирано задължение общината да се грижи за безстопанствените кучета по начин да се предотвратят нападенията им върху гражданите, съобщиха от съда.

Обезщетението от 5 хиляди лева е за причинени неимуществени вреди. Общината ще трябва да покрие и разноските по делото, които са 320 лева.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

90

ANIMAL LOVER

преди 13 години

VIj .. nito sam 12 godishno bogatashche nito ne otgovarqm nito edno ot opisaniqta ti! Vij se , Vij vsichki okolo teb! Otgovori si.. zashto spored teb ima kucheta po ulicite? IMa 2 kucheta, koito sa uhapali horata i ve4e vsichki sa pod tabelka" JESTOKI PSETA-UBIICI" Vseki chovek gleda taka na tqh .. vseki chovek e vrajdebno nastroen sreshtu tqh! VIj kakvi sa priutite! Ogledai se! Kucheto e nai - dobriq priqtel na choveka, a choveka ne e! Vsichki kucheta sa bili dobri i mili loshi za zaradi horata

89

BG-to

преди 13 години

И какво направи с чадъра?

88

флатко

преди 13 години

Animallover, ти или си 12-годишно синче на някой богат чичко с 3 добермана и 6 немски овчарки, или си излязъл незаконно от лудницата.Кучетата нападат слаби и трудноподвижни хора, и именно затова случаите са все с възрастни хора или малки деца.А твоята омраза към човека си има медицински термин, тъй като ти самият си човек и оттам следва, че мразиш себе си. Лошото е, че такива като теб, като навършат 18, имат право да гласуват и да участват в обществения живот...

fallback