Снимка: БГНЕС
fallback

Правителството и Българският лекарски съюз подписаха споразумение, с което лекарските протести се отменят.

"Парите за здраве отиват за здраве, на практика се увеличават доста – някъде около 600 млн. лв", подчерта премиерът, като добави, че това става с изричното настояване на министър Симеон Дянков.

„Досега всички правителства "шикалкавеха", но ние незабавно предприехме мерки”, похвали се още Борисов.

По думите на министър-председателя пенсиите са били плащани с пари от здравни вноски с елементарен трик - увеличаване на вноската от 6 на 8 %, като с разликата от 2 % са целели да финансират частните осигурителни фондове.

"На практика парите от здравето, които стоят в БНБ, увеличават фискалния резерв и те не се пипат" обясни Борисов. Същността на трика бил, че са вземали пари от натрупания фискален резерв.

"Този вот, който искаха в парламента, затова го неглижирахме, защото истинските наши партньори не са тези, които са ни го причинили всичко това. Вие видяхте – бяха се подготвили с плакати, да им раздавам автографи, както във всички училища и детски градини, където ходя", коментира Борисов дебатите в парламента за вота на недоверие.

Промените в бюджета на НЗОК ще се направят между първо и второ четене в Парламента.

Документът, който усмири лекарите, съдържа 10 точки.

Oще по темата

Най-важните текстове на споразумението с БЛС се отнасят до запазването на размера на здравноосигурителната вноска от 8%, а освен това се приема в бюджета на НЗОК разходната част да бъде не по-ниска от приходната с гаранция средствата да се ползват само за здравноосигурителни и други плащания от НЗОК.

В документа се казва, че се гарантира изплащането на всички дължими суми от НЗОК и Министерството на здравеопазването към изпълнителите на медицинска помощ.

Утвърждава се трипартитният модел на управление на НЗОК след промени в ЗЗО и при спазване на квотния принцип. Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов се изважда от състава на надзорния съвет.

Изненадата за лекарите беше, че документът беше подписан и от финансовия министър Симеон Дянков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

185

Молба

преди 13 години

Господин Премиер ,благодаря ви !!Вярвам ви и знам ,че България не е имала по - добросъвестен премиер!Имам молба - Не позволявайне на Никого да нарича лекарите "Бяла мафия"!!

184

би трябвало

преди 13 години

Със силата на дейсващ закон:1.Да се концентрира Регулативния стндарт Само при джипитата,без ВСД- тата2.Да се увеличи капитационната сума за да може една Джипи практика да може да се самоиздържа с по - малък брой пациенти.Тогава ще има достатъчно време наистина качествено да се обслужи пациевна.Много от проблемите биха могли още при разговора / анамнезата/ да се изяснят

183

още за джипитата

преди 13 години

4.контрата винаги е у тях - ако не даде заветния талон "Виновен" ако го даде "Глобен"После от високата порта ги обвиниха ,че поради некомпетентност - преразхода е от тях!!???

fallback