Снимка: Булфото
fallback

Три години след като бе излекуван от рак на окото, Георги Елчинов от Благоевград може да разчита, че ще си върне 25-те хиляди евро, които семейството му е платило за операцията в Германия.

Това ще стане по силата на решение на Съда на Европейските общности в Люксембург, който във вторник задължи магистратите от Софийския административен съд да осъдят Здравната каса за отказ да плати лечение в чужбина.

Делото стигна до Люксембург, след като съдия Николай Гунчев поиска мнението на най-висшите евромагистрати дали българското законодателство за здравно осигуряване е съобразено с европейското.

Поводът е случаят на Георги Елчинов. През 2007 година 57-годишният мъж получил диагнозата рак на дясното око. Българските офталмолози го посъветвали, ако иска да си спаси зрението, да потърси лечение в чужбина. У нас при подобни заболявания се прилага отстраняване на окото.

Елчинов сам открил, че лекарите от клиника в Берлин могат да го спасят, като му поставят радиоактивни пластини или чрез лечение с насочени протони. Той се поинтересувал от цената и преценил, че след като редовно си плаща здравните вноски и следователно е здравно осигурен, може да поиска направление от касата за лечение в чужбина.

Събрал си документите и подал молба до НЗОК да му издаде формуляр Е 112 за лечение в Германия.

Понеже състоянието му било тежко, той не изчакал разрешението на касата и се оперирал.

По-късно получил писмо от директора на Здравната каса, че молбата му е отхвърлена, а заедно с това и покриването на разходите. Мотивът е, че пациентът може да се лекува и в България, а операцията в Германия не се покрива от нашите здравни пакети.

Елчинов обаче не се обезсърчил и завел дело в Софийския административен съд. Магистратите отсъдили в полза на ищеца, но касата обжалвала и делото стигнало до Върховния административен съд.

Там съдиите преценили, че касата е в правото си да откаже на здравно осигурен и върнала делото на първа инстанция. Съдия Гунчев от 36-и състав на Административния съд – София-град, се решил да се допита до европейските си колеги.

И те отсъдиха: разрешение за лечение в чужбина не може да се отказва, ако в страната, в която се осигурява пациентът, не се предлага алтернативно и в същото време еднакво ефикасно лечение.

Европейските магистрати преценяват, че загубата на зрението, която би настъпила след отстраняване на болното око, не може да се приравнява с възможността за пълно излекуване.

Използваният у нас метод на лечение официално се признава за не еднакво ефикасен с медицинските практики в други европейски страни.

Тъй като мнението на европейския съд е задължително, сега софийските магистрати трябва не само да осъдят касата да плати предвидената от клиничните пътеки у нас сума, но и разликата до платената от Елчинов цена в Германия.

Благоевградчанинът може да разчита да си получи обратно всичките 25 000 евро, платени в Берлин по лечението на онкологичното му заболяване.

Запитването по делото "Елчинов срещу Здравната каса" е третото искане за становище от съда в Люксембург от влизането на България в ЕС. Преди това беше търсено тълкуване за електронните технологии и за акцизите за стари автомобили, по които българските магистрати вече се произнесоха, съобразно препоръките на европейските им колеги.

Освен че е задължително за всички български съдилища, то може да се използва и като прецедент в другите страни от ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

84

Анонимен

преди 2 години

ОТКАЗЪТ на НЗОК да плати лечението в чужбина е "аргументилан" с "довода4, че и в България е могъл да получи "лечение. "Лечението" в България е ИЗВАЖДАНЕ на окото - само за 50 лв., докато това в Германия предлага ЛЕЧЕНИЕ на рака с протонови пластини и СПАСЯВАНЕ на окото. Има сериозна разлика, нали?НЗОК обжалва, разбира се, и се мотаха още година и половина, но няма лошо - лихвите се трупат и сумата нараства.Имат ГЛУТНИЦА от топ-юристи, но срещу фактите и истината измишльотини не вървят..

83

Adv.

преди 13 години

Да се радва на добро здраве човека и поклон до земята на колегата спечелил делото. От този съдебен прецедент могат да се ползват всички държави членки на ЕС. Спечелванто на това дело е наистина изключително значим принос за съдопроизводството. Не виждам къде са сега злите езици, които константно оплюват професията.

82

Rider2002

преди 13 години

Всички трябва да съдиме държавата за всичкоЕвала на човека

fallback