На 3 октомври 2010 г. в 13,00 ч. на площад „Народно събрание” ще се съберат граждани от София и страната, които са обезпокоени от липсата на политическа воля за осигуряване на превенция срещу проявите на жестокост към животни чрез инкриминирането на тези деяния, които са с висока степен на обществена опасност.

Това е сборния пункт на шествието с маршрут: пл. „Народното Събрание” – бул. "Цар Освободител" – ул. "Леге" – ул. "Съборна" – бул. "Витоша" – НДК.

Настояваме най-накрая България да има закон, който да защитава животните от жестоко и безмилостно осакатяване и избиване.

„Световен Ден За Защита Правата На Животните – Закони и Стриктното им Спазване” е гражданска инициатива, която ще се проведе на 3 октомври 2010 в 13,00 часа в над 200 града от над 40 държави по света.

Той е в пряка връзка със "Световния Ден На Животните" (WAD), отбелязван на 4 октомври и се ползва с официалната му подкрепа.

Цел на събитието е недопускането на насилие върху животните, превенция и адекватни наказания върху извършителите на подобни деяния, а негов повод до голяма степен е случилото се с Мима. Новината за кучето с отрязаните четири лапи обиколи света за броени дни и предизвика огромна вълна на недоволство!

За съжаление подобни инциденти не са изключение дори в страните от Европейския съюз. Там обаче обществената нетърпимост е недвусмислена и категорична и подобни деяния се преследват от полицията и закона, а извършителите им се наказват строго.

Още по темата

България е единствената страна в ЕС, в която в Наказателния кодекс не е инкриминирана жестокостта към животните. В последно време случаите на изстъпления над животни все повече зачестяват. Извършителите не се преследват от закона, което е резултат от липсата на адекватна нормативна база и превенция.

Организаторите от гражданската инициатива казват: Насилието не може и не трябва да се толерира! Органите на реда и съдебната власт би трябвало да са наясно с пряката връзка между насилието над животни и насилието над хора.

Ако днес умишлено убиеш или осакатиш животно - какво ще те спре утре да посегнеш на Човек!?

Ние обичаме природата и ценим всяка форма на живот в нея!!!

Не поставяме животните на по-високо ниво от хората, а смятаме, че те имат своето място в живота на човека!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase