Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ е имала среща с представители на телекомите по повод на преносимостта на телефонните номера.

От 6 август, когато се въведе процедурата за пренасяне на фиксирани и мобилни телефонни номера на "едно гише", в КРС са постъпили 73 жалби от потребители - физически и юридически лица, за възникнали проблеми при предоставянето на тази услуга от операторите.

КРС е напомнила на срещата, че на операторите е бил даден четиримесечен срок, в който те да се подготвят технически за започването на услугата на "едно гише".

Въпреки това телекомите все още допускат необосновани грешки от техническо естество, с които се опитват да оправдаят възпрепятстването на удовлетворяването на молбите за преносимост на потребителите, съобщават от КРС.

Представителите на операторите са уверили комисията, че работят за решаването на проблемите и са заявили готовността си до 1 октомври всички затруднения да бъдат отстранени.

Комисията за регулиране на съобщенията е настояла пред операторите установените досега нелоялни търговски практики на възпрепятстване и спиране на процеса на преносимост на "едно гише" да бъдат прекратени. 

От КРС са заявили, че от 1 октомври, при установяване на нарушение, ще бъдат налагани най-високите санкции, предвидени в закона, които са до 100 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase