Снимка: Dnes.bg

С тържествен молебен в катедралния храм „Света Богородица” започнаха честванията по случай 125 години от Съединението на Княжество България с Изочна Румелия.

Негово високопреосвещенство митрополит Николай служи заедно с митрополита на православната църква в Ерусалим Аталах Хана.

Името на висшия духовник нашумя, след като израелското правителство излезе с официално изявление, че името му е замесено с тероризъм.

Повод за това стана призивът на Аталах Хана към България всички да се обединят към човешката кауза палестинския народ. В свое изявление той каза, че Ерусалим не е против Израел и евреите, а против окупацията и престъпленията, които се извършват от тяхна страна в Палестина.

Митрополитът е в Града под тепетата по покана на пловдивския владика Николай. В тържественото си слово Пловдивският митрополит призова миряните да вярват в Бог.

Още по темата

„Още в документите на съединена България навсякъде пише,че Бог е с нас. И днес той е с нас, но дали и ние сме с него”, каза Николай и подчерта, че днес нацията ни се е обединила около материалното.

„Благодарение на вярата хората са осъществили съединението ни и благодарение на това ние живеем в свободна и единна държава”, каза още духовникът.

В програмата по честванията са предвидени множество прояви. Особен интерес пловдивчани проявяват към възстановката на събитията от 1885 година, която ще бъде представена на централния площад „Думаята”.

Вечерта на тържествената заря-проверка пред паметника на Съединението президентът на Република България Георги Първанов и председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще поднесат венци и цветя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase