Снимка: Булфото

Болницата в Каварна е принудена да намали разходите си след драстично орязване на парите, които получава по договора си със Здравната каса.

Общинският стационар не е подписал анекса, предложен от НЗОК, за свиване с 30 % на постъпленията от здравни вноски.

Въпреки това, определеният лимит за август е 43 000 лв. През миналата година той е бил 93 000 лв., т.е., орязани са повече от половината от приходите на лечебното заведение, съобщи директорът на болницата д-р Георги Иванов.

По думите му, стационарът получава и 35 000 лв. субсидия от общинската хазна.

„В тази ситуация бяхме принудени да свием разходите и за съжаление, първото, на което посегнахме, са възнагражденията на персонала.

Спряхме изплащането на 40-те процента от приходите по Здравна каса, които досега разпределяхме между лекари и медицински сестри“, обясни той.

Лимитът, определен за август, е изчерпан още в средата на месеца и от няколко дни е преустановен плановият прием на болни, разказва доктор Иванов.

„Хоспитализираме само спешните случаи. В момента имаме около 20 пациенти, всички са приети по спешност и лечението на всеки един от тях носи финансови загуби на лечебното заведение, което все пак е търговско дружество.

Засега не сме спрели храната на пациентите, но е твърде вероятно през септември да се принудим да пестим и от това“, каза още той.

Той определи ситуацията като трагична.

Досега болницата не е имала дългове, но вече започва да изпитва затруднения в разплащанията си. Д-р Иванов е категоричен, че лечебно заведение за болнична помощ в Каварна трябва да има, защото в противен случай населението на две общини ще остане без адекватно медицинско обслужване. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase