Президентът Георги Първанов е разбрал от медиите, че има персонално предложение на Министерския съвет за нов директор на служба "Военна информация", за което държавният глава не е давал  съгласие в предвидената процедура.

"Президентът като върховен главнокомандващ назначава, а не преподписва като деловодител решението на Министерския съвет", заявява президентът в разпространено от прессекретариата му съобщение.

Скандалът започна, след като военният министър обяви, че държавният глава е блокирал негово предложение за шеф на служба "Военна информация" и се закани да внесе в правителството ново, без значение дали е съгласувано с президента или не.

В сряда кабинетът реши да предложи комодор Валентин Гагашев за шеф на военното разузнаване.

От прессекретариата припомнят, че преди 20 дни министър Аню Ангелов е направил предложение в десет позиции за кадрови промени във висшия военен състав.

Президентът е дал съгласието си по девет от тях и е върнал предложението за нов ръководител на служба "Военна информация", което се е разминавало с предишното, основано на съгласие.

„Без да чака официалната позиция на президента, министърът прокарва ново предложение през Министерския съвет, което поразително напомня действията на един бивш министър за дипломатическите назначения“, пише в съобщението.

Държавният глава визира Румяна Желева, която предлагаше на правителството без съгласуване с президента да бъдат освободени бившите посланици в Турция и САЩ заради изборни нарушения.

Острата реакция на президентската институция е предизвикана преди всичко от твърдението на Аню Ангелов, че задължението му за съгласуване не произтича от Конституцията и законите, а от Устройствен правилник на Министерски съвет. 

„Конституцията не е обширно четиво и е добре министърът да се запознае с нея и особено с чл. 100, ал. 2, където е записано, че  президентът назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на Министерски съвет, т.е. президентът като върховен  главнокомандващ назначава, а не преподписва като деловодител решението на МС“, се посочва в позицията на държавния ни глава.
  
Според президента военния министър очевидно е подвел Министерски съвет и се опитва да заблуди обществото.

„Решението си по случая държавният глава ще вземе, след като направи събеседване с кандидатите, каквато е неговата практика при кадрови назначения“, се посочва още в съобщението от Дондуков 2.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase