Снимка: БГНЕС
fallback

Депутатите разрешиха ловците и спортистите да имат право на производство на патрони в домашни условия – до 1000 броя капсули и до 1000 грама барут.

Това стана, след като парламентът прие окончателно част от промените в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Това на практика означава, че около 1000 патрона годишно ще могат да бъдат направени в домашни условия.

Според Димо Гяуров от Синята коалиция тази практика е застъпена в Европа, докато у нас досега това е било забранено.

„За съжаление това принуждава част от ловците, които искат да си приготвят патроните сами, да извършват незаконосъобразни дейности – внос на елементи за патрони, включително и барут през границата, което е контрабанда и практически е престъпление“, обясни Гяуров.

Той предлага хората, които ще правят патрони в домашни условия, да бъдат подложени на специални курсове.

„Мотивите човек да си прави сам патрони са най-различни – от една страна, направеният при домашни условия патрон е по-евтин, но не е задължително това да е водещото“, разясни логиката на ловците Гяуров.

Производството и търговията с оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия ще може да става само след разрешение на МВР.

В МВР ще бъде изграден и поддържан единен автоматизиран регистър за данните, които ще бъдат съхранявани 20 години от момента на вписването им.

Според приетите промени производителите на взривни вещества, оръжия, боеприпаси и пиротехнически средства трябва да разполагат с подходящи обекти за това, собствени или наети мобилни производствени установки, както и служители, които да контролират за спазването на правилата за безопасност при работа с взривни вещества. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

nuzki

преди 12 години

и сега какво? да не ми водят и отчет в районното колко патрони съм си направил? хахахах ....аз например ще си направя малко бройки че ми е по лесно да си ги купя ама и на тях им правят фалшификати та за някои калибри ще си свия сам.

30

Раник56

преди 13 години

Хората измислиха ралото - да орат земята /То беше - дървено / да сеят и жънат жито . Измислиха - мечовете ,да бранят земята си и домовете си . . . . . После - мечовете станаха , ненужни и от тях изковаха - плугове . . . .Тях ги предадоха на Вторични Суровини . Сега няма желязо за - МЕЧОВЕ .

29

Спиро Картечаро

преди 13 години

Коментатора на статията - Димо Гяуров е далече от материята . Той е неграмотен в това отношение . Знам ще кажете . . .ааааа, Димо беше шеф на разузнаването - ха ха - пародия на времето - наречено - "демокрация " - от младши сержант - генерал ?!?!?!? - без образование ,без академия . . . бегай бе момче .

fallback