Джумая джамия. Снимка: Булфото
fallback

Полицаи, придружени от съдия-изпълнител, принудително изведоха от офиса в Джумая джамия районния мюфтия на Пловдив Осман Хилми и председателя на джамийското настоятелство Хасан Али.

До този акт се стигна след съдебно решение, според което съдът е постановил офисът на вероизповеданието и барчето, което се намира на първия етаж на джамията, да бъдат върнати на фирма "Ели инвест груп".

Тази фирма е сключила договорни наемни отношения със старото ръководство на мюсюлманския храм, когато духовен водач бе Недим Генджев.

При идването на власт на новия пловдивски мюфтия Осман Хилми обаче договорите са били едностранно прекратени.

Днес частният съдебен изпълнител Величко Апостолов заяви, че според изпълнителния лист Хилми трябва да освободят помещенията.

Повече от два часа служебните лица чакаха някой да отвори доброволно вратата, а след като никой не се появи, те я разбиха.

Минути по-късно пристигна и Осман Хилми, придружен от верни хора.

"Моите уважения към българските институции, но не забравяйте, че това е офис на Районното мюфтийство. Оттук ще излезем само с белезници", бе категоричен мюсюлманският духовен водач.

След дълги разговори с униформените мюсюлманите все пак излязоха от офиса.

Осман Хилми се закани да сезира българските институции и турския премиер Ердоган, защото Турция дала 5 млн. лева за ремонт на Джумая джамия.

"Храмът е архитектурен паметник, не може просто някой да нахлуе и да завземе помещенията", завърши Хилми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

147

Lindi

преди 13 години

Тези българи дето псуват по царя, дето е без *** не са прости, а прости са тези които гласуваха за него ***. Царското семейство е заминало с две влакови композиции навремето и каквото си е било негово си го е взело, другото не им принадлежи.

146

Анонимен

преди 13 години

Хубаво си го написал това за "суверенната държава", но защо освен Турция не добавяш и Щатите, Русия и Западна Европа? :) А пък това за съда... той и Царя чака съда да реши, но не пречи на половината прости българи през това време да го псуват, нали? :)

145

pitam az

преди 13 години

Еми кой пловдивски *** разреши на Турция да прави ремонти на джамии и да налива 5 млн чужди пари в суверенна българска територия,а?! Кой е кмет там ,това недоразумение Славчо дето щял да ми гладува заради неква опера,*** и дришляра смотан.тоя шмокльо знае ли,че в страната на операта - Австрия има само 1 ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВЪВ ВИЕНА ?!?!? ЗНАЕ ЛИ МУХЛЬОТО? ЗНАЕ ЛИ ?!????

fallback