Снимка: БГНЕС
fallback

За първата година от управлението на ГЕРБ броят на административните структури в централната администрация е намалял от 115 на 106, което е най-ниското ниво в последните 5 години.

Това обяви министърът на финансите Симеон Дянков, който представи отчет за административната реформа в страната.

Закрити са общо 14 структури (сред които и 2 министерства), а са се появили нови 5.

За изминалата година числеността на централната администрация е намалена със 7860 щатни бройки, което е намаление с над 10%, посочи финансовият министър.

По думите му предишното правителство е обявило на два пъти намаление на администрацията, но всъщност централната държавна администрация се е увеличила с 2136 бройки.

Планът, който бе приет на заседанието на правителството, предвижда допълнително намаление на държавната администрация с 22 структури и преструктуриране на други 36.

По думите на Дянков това ще намали щата с още близо 2500 бройки. Очаква се съкращаването на ведомствата да стане до края на тази и в началото на следващата година.

Вицепремиерът изчисли, че когато целият процес добие завършен вид, държавата ще спестява около 18-20 млн. лева месечно.

Oще по темата

От своя страна министърът на земеделието Мирослав Найденов обяви, че най-голямата част от реформата ще бъде поета от неговото ведомство.

След посочените от Найденов структури за закриване или трансформиране са Националната ветеринарномедицинска служба, Националната служба за растителна защита, Националната служба по зърното и фуражите и фонд “Тютюн”.

Освен това сериозна реформа очаква и лабораторния контрол, допълни още земеделският министър.

На сериозно съкращение ще бъде подложена и администрацията във военните университети, обяви военният министър Аню Ангелов.

Той обобщи, че за последната година чрез закриване и сливане на отделни звена щатната численост на неговото министерство е намалена с 472 бройки.

По думите на Ангелов предстоят съкращения и в състава на Българската армия.

“Армията има конкретни задачи, и то не само в страната, затова ще структурираме, а не просто съкращаваме”, поясни военният министър, но не пожела да назове конкретна бройка на съкращенията при военните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

176

Глигор

преди 13 години

Трябва да има съкращения не само в държавната администрация. Една част от всички държавни чиновници са държавни служители. Съкращения трябва да има в ЦЯЛАТА БЮДЖЕТНА СФЕРА! Поне 30 %, но след внимателен анализ на ефективността и реалния принос на отделните административни звена и бюджетни институции. Иначе държавата ще фалира скоро!

175

Данъкоплатец

преди 13 години

Не сеч, а скубане из корени на тая крадлива, мързелива и самозабравила се *** наречена държавен служител. Трябва да бъдат така превъзпитани, че когато гражданин влезе в държавна институция за каквато и да е административна услуга, да си изпочупват краката за да го обслужат защото той е този който им плаща заплатите и те съществуват единствено и само заради неговото благоволение. Крайно време е да разберат, че те са най-ниското стъпало на общественото обслужване.

174

Анонимен

преди 13 години

Vreme e niakoi da izrine bokluka........... kato biaha tolkova mnogo dovolni li ste ot obslujvaneto ?

fallback