Снимка: БГНЕС
fallback

От днес влиза в сила Българският държавен стандарт за киселото мляко, съобщиха от Българския институт за стандартизация (БИС).

Стандартизацията е в действие, но не е задължителна, защото всеки производител, който желае да произвежда по този стандарт, може да си го купи с бюлетина, отпечатан от БИС.

Стандартът е по старите кодове и наименованието се запазва – БДС – 12 2010.

На етикета на млякото, произведено по този стандарт, трябва да пише: "Българско кисело мляко".

То трябва да се съхранява при температура от 2 до 6 градуса по Целзий и има срок на трайност до 20 дни от датата на производството.

Категорично изискване е това мляко да се приготвя само от сурово краве, овче, биволско, козе или смесено мляко.

Закваските трябва да са от щамове „лактобацилус булгарикус“ и „стрептококус термофилус“, изолирани в България и неподлагани на генетична модификация по БДС.

Oще по темата

Засега контрола по спазване на БДС в киселото мляко ще осъществяват лабораториите на ДВСК. Това ще бъде така до изграждането на Националната агенция за контрол на храните.

Инициативата за връщането на този стандарт бе на браншовите организации. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

чик чирик

преди 13 години

като отворя киселото мляко и 3-те му % масленост ги видя в каймака и ми вкисне на 3-тия ден, ще го призная това БДС! до тогава всичко е "пъблик релейшънс" и "спекюлейшънс" ....рийши.

71

работещ

преди 13 години

БДС - много хубав, обаче незадължителен. Чудно - "врата у поле", както казват шопите. Гледам го доста време, тоя "специалист" по всичко - министър Найденов (правист, май). Големи намерения, люти действия. Резултат - повишени цени на всичко, което е започнал да оправя - сирене, кашкавал, месни изделия, сега е ред на киселото мляко. ЧЕРВЕНИ МЕРОДЕРИ - ВДИГНАХА ЦЕНИТЕ НА МЕСТНИТЕ И МЛЕЧНИТЕ ПРОДУКТИ. Сега, по БДС, киселото мляко (сладко и трайно) ще е екстра за износ в Гърция и Турция.

70

Анонимен

преди 13 години

днес си купих кисело мляко от магазин европа в люлин-9. ....сащото,което съм си купувала и до сега. никаква смяна на етикети няма,нищо не можеш да познаеш...млякото си е вчерашното .не че вярвам,че като сменят етикетите,ще сменят и съдържанието !

fallback