Снимка: БГНЕС
fallback

Фирмите и гражданите, които имат дългове към НОИ за осигурителни плащания, да могат да ги изплатят до края на първата половина на следващата година без лихви. Това предвиждат промените в Кодекса за социално осигуряване, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Така от социалното ведомство ще се опитат да стимулират хората да си изплатят старите задължения.

”За нас е важно хората, които дължат суми на НОИ, да им дадем възможност да ги изплатят”, коментира Младенов.

Лихвите вероятно ще бъдат опростени и на майките, ползвали неправомерно отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст в период, в който вече децата им посещават ясла. 

От НОИ са регистрирали около 900 злоупотреби.

„Майките ще трябва да върнат дължимите пари на НОИ. В България нали имаме закони, нали искаме да бъдем правова държава и хората да спазват закона? Как да обясним това на милионите българи, които спазват закона?“, коментира още Младенов.

Той посочи, че за последните четири месеца безработните в бюрата по труда са намалели с 37 000.

Oще по темата

„При всички положения ще изпълним ангажимента си средното ниво на безработицата за страната към края на годината да е 11,4%”, каза още Тотю Младенов. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

мишо

преди 13 години

Не можах да разбера дали в България институциите спазват законите.Пример:Според кодекса за задължително обществено осигуряване,чл.115.(1), взиманията на НОИ за невнесени осигурителни вноски и лихвите върху тях се, погасяват с изтичане на пет годишен ДАВНОСТЕН СРОК.Моля, ако някой български данакоплатец се е възползвал от този член и алинея да ми съобщи.Ако ли не, всички закони са "прах" в очите ни.

26

ДА СИ ХОДЯТ

преди 13 години

ХРИСТИНА МИТРЕВА, ДАНИЕЛА АСЕНОВА И ЙОСИФ МИЛОШЕВ ТРЯБВА ДА СИ ХОДЯТ. Некомпетентността, която се вихри в НОИ от години най-накрая лъсна. И ако досега замазваха положението вече и на децата на "майките-престъпнички" е ясно, че така не може да продължава. В противен случай най-лошите неща с пенионната система тепърва ще започнат да се случват. НА ДОБЪР ПЪТ ЕКЗЕКУТУРИ НА ОСИГУРЯВАНЕТО В БЪЛГАРИЯ. Айде със здраве ....

25

Анонимен

преди 13 години

Искам да споделя,че трябва да има адаптивен период за децата в яслата и майките,който се връщат на работа.Не може майката да си гледа детето до навършването на 2г. и на другия ден детето на ясла ,майката на работа да си актуализира заплатата ,за да може след това да си ползва платения год. отпуск,трябва да е работила 10 дни.Едно дете трудно свиква с новата среда ,а и боледува.Трябва да се промени закона.

fallback