Снимка: БГНЕС
fallback

Майките, получили майчинство за времето, когато детето им е било в ясла, ще връщат парите плюс лихвата върху тях само за дните, когато детето е посещавало детското заведение, каза пред Дарик радио управителят на НОИ Христина Митрева.

"В момента НОИ дава указания майките да бъдат санкционирани само по отношение на дните, когато децата са посещавали детското заведение и са плащали т.нар. хранодни, съобщи Христина Митрева.

Това се прави, защото има наложени санкции и в дни, когато децата не са посещавали ясла, уточни управителят на НОИ.

Въпреки това Митрева беше категорична, че ще бъдат твърди в позициите си по отношение на това, че майките са нарушили нормите.

Oще по темата

"Въпросът е, че аз като управител и Националният осигурителен институт като институция е длъжна да спазва законодателство, което е прието от парламента, което е минало през правителството.

И нали разбирате, че ако ние не го правим това нещо, Сметната палата и другите органи пък нас ще ни санкционират", допълни Митрева.

"Проблемът е тежък и има много атаки, обмисляме в момента въпроса с наказателната лихва", каза още Христина Митрева.

Тя посъветва майките да изложат мнението си в петиция, която да внесат до Народното събрание, Министерския съвет, до Министерството на труда и социалната политика. "Решение може да се намери, въпросът е да търсим диалог", подчерта управителят на НОИ.

Преди няколко месеца проверка установи, че 72 майки са ползвали парична помощ от държавата в рамките на 240 лева месечно, а не са обгрижвали лично децата си.

Вместо това ги пращали на детски ясли, което по закон ги лишава от правото на обзщетения. Сега жените ще трябва да връщат парите от майчинството, защото са ги взимали неправомерно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

149

майка

преди 13 години

Живеем в смешна България...не ви ли е срам госпожо Митрева? Всички ние сме пуснали децата си на ясла за да се адаптират с новата среда.След изтичане на майчинството ние майките се връщаме на работа,a според Вас трябва да стоим без работа и доходи, докато децата свикнат ..кой ще ги гледа ако се върнем на работа, докато се адаптират, защото те посещават яслите до обяд?Защо не санкционирате работодатели за това, че ни "освобождават", за това, че сме станали родитeли?Май се чудите от къде да вземате

148

maika

преди 13 години

bravo! tova li e nai vajniq problem mai4enstava ima tolkova mnogo drygi nezakonni izkarani pari za sabirane vie se sprqhte na tezi ne vie sram s tezi 240lv edna maika kak moje spored vas g-go mitreva da go gleda to va dete e zatova nqma da ima rajdaemost da znaete no tezi izmiziryvani pari koito 6te saberete ot tezi maika nqma da dokaarat do ne6to hybavo da znaete

147

ива

преди 13 години

ехо, тея майки са внасяли осигуровки преди да родят и мисля че си редно да и с е дават пари за това че гледаш дете, вие кво си мислите че от 8:30 до 17:00 и полсе кво тва дете няма нижда от гледане, а като се разболее, защото е било гледано в детското заведение, кво НОЙ ли плаща за лекарства. Тва гледнето не е като набюдаването. Ако НОЙ не е искала да им дава пари да инвестира във система която да спира парите на момента а не след дъжд качулка, и сега в кризата кво и работа няма и пари.

fallback