Снимка: БГНЕС
fallback

България настоява да отпаднат посредниците между “Газпром” и “Булгаргаз”.

Това обясни министърът на енергетиката Трайчо Трайков по bTV, след като вчера първият вицепремиер на Русия Виктор Зубков се изненада от това, че "Газпром" продава средно по 339 долара за 1000 куб. м, докато промишлените потребители в България плащат по 472-501 долара за 1000 куб. м, а битовите – 576 долара за 1000 куб. м.

Според Трайков Зубков не е казал, че няма да има посредници, но е проявил разбиране. 

Предишното правителство също направи опити да премахне фирмите посредници, но те се оказаха неуспешни.

„Според нас формулата за ценообразуване би могла да бъде модифицирана. Ние изразихме позицията си, че посредниците не трябва да ги има. Зубков каза, че според него потребителите в България плащат много висока цена", обясни Трайков.

Прокуратурата трябва да изясни въпроса дали някой се е облагодетелствал от последните договори с “Газпром”, уточни министърът и добави, че простата истина е, че в момента България купува скъп газ. 

Трайков обясни, че с подписания от предишния министър договор за транзит на газ страната ни е ощетена, защото цените на газа стават пазарни, а за транзит остават фиксирани.

 Транзитната такса у нас е 1,70 долара, а в Украйна е 2,80, в Словакия е 4 долара, така че за България тази цена не е изгодна, посочи още министърът.

Oще по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Анонимен

преди 13 години

Нито ББ нито Трайчо ги решават енергиините въпроси, РАЗБЕРЕТЕ!!!! Трайчо Трайков да си Трае, реве само като му се обади приятеля му Уорлик. С него си похапват, поговарят на бира и после хоп Трайчо на пресконференция.

42

до 48

преди 13 години

И как ги решава Бойко енергиините върпоси - Ще сторим АЕЦ, ама като намерим кой да даде парите, ще се откажем от Бургас-Алексадрополис, но ще врътнем една *** на Русия и ще се наврем в Южен Поток.... Ба си решенията.... Бойко ще се нареди до Царя и Първанов - това са хората излъгали най-жестоко българския избирател!

41

Анонимен

преди 13 години

Имали още наивници, които да вярват че този некадърник на снимката може да направи нещо?Че него кой "го бръсне за слива"?Бойко решава енергийни въпроси а този *** последен научава ...

fallback