Снимка: БГНЕС

Нови съкращения заради повишаването на цената на природния газ, започват радомирския завод в "Радомир метал индъстрийз", съобщи изпълнителният директор Людмил Александров.

Ще бъдат освободени 20 души, а персоналът ще премине на 4-часов работен ден. Обмисля се и варианта част от работниците да бъдат пуснати в неплатен отпуск или да преминат на минимална работна заплата.

"При предишното съкращение достигнахме технологичния минимум от хора. Всяко по-нататъшно намаляване на работна сила може да доведе до разкъсване на технологичните връзки", коментира Александров.

Над 60% от персонала в основните цехове е освободен, а заводът работи с натоварване под 20 на сто.

Още по темата

Продукцията, която произвежда "Радомир метал индъстрийз" е с дълъг цикъл на производство (от 6 месеца до 1 година) и над 90% е предназначена за износ.

Изпълнителният директор на завода съобщи, че в момента в предприятието изобщо не влизат поръчки.

"Поставени сме в невъзможност да оферираме цени на нашите клиенти при непрекъснато променящите се на три месеца цени на газа", казват от ръководството на завода.

От дружеството настояват за пълна прозрачност при формирането на цените на синьото гориво, въвеждане на преференциални цени на тока за индустрията и предоставяне на държавни поръчки като компенсация за поскъпването на газа.

Миналата седмица работниците в "Радомир метал индъстрийз" излязоха в няколкодневна гладна стачка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase