fallback

Общ преглед

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ показа фрагмент от евангелски ръкопис от 13 век.

Представянето му е във връзка с църковния празник на 1 юли – Пренасяне на мощите на Св. Иван Рилски от Търново в Рилския манастир. 

Изследване е установило, че календарната част на ръкописа, от който е малкият фрагмент, включва дата, на която се чества паметта на светеца.

Всеки месец, в един ден, за по един час, Националната библиотека ще представя отделни ръкописи, книги, документи, снимки от историята и културата в България.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

засрамен

преди 13 години

"като народи са много по-многобройни"Това е така (точната дума е: по-голяма гъстота на населението) - по-лесно пласиране на произвежданото и по-висока ефективност и мотивираност, обаче въпросът е ЗАЩО се е получило така? Много просто: по-висок естествен прираст заради по-добро здраве и хранене, по-добро отношение на хората един към друг, по-напреднали технологии, по-разумни владетели, по-културно простолюдие.. абе просто по-можещи общества. Не е ли впечатляващо как всичко си е същото с векове?

16

засрамен

преди 13 години

А ние що не сме наследили културата, инфраструктурата и традициите на Римската империя? Тракия, Мизия, Сердика... това къде е било? На Дунав е имало мост!! И закони е имало и всичко, като навсякъде... Просто кофти късмет с тукашните племена, това е."Излаз на море" ти трябва ако имаш какво да изнасяш или пари да внасяш - просто да седиш гол на плажа няма файда. А най-старите велики мореплаватели са генуезците, венецианците, гърците... те не са имали по-добър "излаз на море" от нас.

15

Червената помия

преди 13 години

Няма нужда да се напъвам,за да ти обяснявам елементарни работи.Просто са наследили и културата ,и инфраструктурата, и традициите на Римската империя.Както знаеш, някои закони от тогава все още са в основата на правото.Друга предпоставка-като народи са много по-многобройни от нашите.Трета-излаз на море или оживен търговски кръстопът.С какво Испанския конквистадор, бивш свинар преди това, е по-добър от Българския деспот, започнал почти на гола поляна да създава държава?Препрочети историята ни.

fallback