Снимка: Булфото
fallback

На новите документи за самоличност да се разреши на жените мюсюлманки да се фотографират, без да се показва част от косата.

За това настояват от Районното мюфтийство в Смолян в молба до Областната дирекция на МВР, съобщи районният мюфтия Неджми Дъбов.

Според мюфтии от региона изискванията за снимките с биометрични данни противоречат на ислямския канон, че жената мюсюлманка не бива да открива на показ други части на тялото си освен лицето и ръцете до китките.

В дирекцията са постъпили писма с такива искания от мюфтийството в Смолян и от мюсюлманското настоятелство в Мадан, потвърди комисар Кирил Хаджихристев, директор на ОДМВР.

Според него исканията на мюсюлманските духовни водачи не могат да бъдат изпълнени, тъй като съгласно правилника за издаване на личните документи на снимките трябва да са видими лицето, ушите и поне 1 см от косата.

Спазвайки тези изисквания, при фотографирането на забулени жени трябва да се вдига частично забрадката, за да открият ушите и част от косата, обясняват от полицията.

От Районното мюфтийство твърдят, че мюсюлманки от региона постоянно звънят с питания дали да нарушат религиозното предписание и да се снимат по изискванията за биометричните данни.

Представители на мюсюлманското настоятелство в Смолян ще отправят исканията си към парламента, за да се променят самите текстове в правилника.

"Това не противоречи на българското законодателство и може да бъде разрешено, може да се направи подобен компромис", твърди Неджми Дъбов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

817

Анонимен

преди 13 години

Аменхотеп, предполагам че ти си му потомък на Кемал. Иначе няма как да знаеш. :)

816

Зомби

преди 13 години

Законът за документите да се спазва.Всеки,който иска да се снима с бурка ще получава синя карта с право на пребиваване в страната и право на работа.Без лична карта и без право на гласуване .Заповед!

815

XACAH

преди 13 години

moya dyado razkazva6e za baba ti sashtoto, a mayka ti i moya bashta yako sa se ***. a ti mi dokaray jena si ili po dobre dashterya si. ekzemplyar ot svetovno priznat eban narod.

fallback