Снимка: Булфото
fallback

Районният съд в Кърджали глоби с 500 лева полякинята Елжбиета Чиликова за това, че е гласувала на изборите за българския парламент на 5 юли 2009 година.

Чиликова притежава карта на постоянно пребиваващ в България чужденец, но няма българско гражданство, следователно не може и да гласува.

Известната с политическата си активност полякиня била наблюдател на Синята коалиция в секционната избирателна комисия, където попитала дали ще я допуснат до гласуване.

"Бях чула, че на тези избори и граждани на страните членки на Евросъюза вече имат правото на вот. Заради това попитах председателя на комисията дали ще мога и аз да дам гласа си за българското Народно събрание. Тогава той позвъни по телефона в Районната избирателна комисия и след отговора оттам ме допуснаха до урните, а името ми беше дописано в списъците под чертата", обясни пред магистратите Чиликова.

"Семейството ми е с критично ниски доходи, аз съм безработна от една година, мъжът ми е пенсионер, а синът ми е инвалид с детска церебрална парализа и каквато и да е глоба би ни съсипала", каза още жената в съдебната зала.

Съдът обаче постанови, че Елжбиета е виновна, и я глоби с 500 лв.

"Сега аз ще плащам за некомпетентността на РИК, откъдето ми позволиха да гласувам”, коментира присъдата си Чиликова.

Тя живее от 32 години в Кърджали и е сред основателите на СДС в града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

ррт

преди 13 години

Имах едни клиенти-мохамедани...на изборите ми се оплакаха,че трябвало в 4 града да ходят да гласуват...Така им било казано..и на всички места са регистрирани без проблем!

11

nikvat

преди 13 години

Като иска да гласува,да си беше получила поданство за 32г все щяха да и дадат!А иначе има право да гласува на местни избори.

10

Анонимен

преди 13 години

Турците дето живеят в турция могат да гласуват, а тая жена дето е от 35 години тук не можела била.. да им е....м и правосъдието м...а им ***..

fallback