Вариант ІІ се падна на матурата по БЕЛ. Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че има задържан служител на министерствто на образованието за изтичане на информация за темата за матурата по български език и литература.

За него се предполага, че е предпоследното ниво преди самия източник на информация за зрелостния изпит, уточни МВР шефът.

По думите му не повече от 60 ученици са разбрали предварително темата.

"Това едва ли опорочава целия изпит и едва ли е необходимо да бъде анулирана цялата матура. Министърът на образованието е запознат с това докъде е стигнала проверката и той ще вземе решение по-нататък", коментира Цветанов.

Още по темата
Служителят на МОН е задържан за 24 часа. Министърът не изключи възможността да има още задържани. Досега са разпитани поне 50-60 души, уточни той.

Скандалът с матурите се разигра ден, след зрелостния изпит по български език и литература, когато стана ясно, че чиновник е търгувал в нета с варианта за 41 въпрос от матурата.

Темата, която се падна на матурата по литература "Силата на словото в одата "Левски" на Иван Вазов се е разпространявала с SMS-и сред зрелостниците още вечерта преди изпита.

Другите два варианта на теми, които се споменават, са "Невъзможното завръщане в "Да се завърнеш в бащината къща" на Димчо Дебелянов и "Магията в любовта във "Ветрената мелница" от Елин Пелин.

Веднага след избухването на скандала, образователното министерство и МВР се заеха със случая, а министър Сергей Игнатов обяви, че едва ли матурата ще бъда анулирана, даже и да се докаже, че е имало изтичане на информация за темата на зрелостния изпит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase