Снимка: Булфото

Възможно е пунктовете за вторични суровини да бъдат закрити или предоставени на организациите за оползотворяване на отпадъци.

Това обяви заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева по време на международен семинар на тема "Управление на биологичните отпадъци в Европа – демонстриране на добрите практики".

По думите й има силно възражение срещу съществуването на пунктовете по сегашния начин.

“Това са неугледни места, които съществуват и в гъсто населени райони”, отбеляза Манева.

Тя бе категорична, че трябва да се преразгледат критериите, по които се дават разрешения за съществуването им и се определят местата, на които да бъдат организирани.

“Имаме сигнали от оползотворяващите организации, че силно се е повишила цената на отпадъчната хартия. Много хора я изземват от съдовете за разделно събиране и я предават в пунктовете срещу заплащане”, обясни Манева и продължи:

“Налага се организациите, които са инвестирали в съдовете и системата за разделно събиране, да изкупуват от пунктовете хартията, за да изпълнят целите си, което е абсурд”.

Според Манева до края на годината ще има изцяло нов Закон за управление на отпадъците, тъй като се налага прилагането на нова директива в тази област.

“Всички направления, за които сме констатирали проблеми, ще намерят решение в него”, категорична бе тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase