Висшият съдебен съвет наказа с порицание заместник градския прокурор на София Роман Василев.

"За" порицанието са гласували 17 от членовете на ВСС и един "въздържал се".

Наказанието на магистрата е заради изказването на Василев при ареста на бившия министър на отбраната Николай Цонев: “За мен ти си абсолютен престъпник и като всеки престъпник – на колене!”.

От съвета твърдят, че до думите се стигнало, защото Цонев провокирал Василев със свои думи.

Мярката срещу магистрата идва почти два месеца след изречените думи по адрес на Цонев.

Dnes.bg припомня, че дни след показния арест на бившия военен министър, а и след като медиите разпространиха видеото на МВР с ареста, Роман Василев се извини за реакцията си.

"Искрено съжалявам за неуместната реакция, независимо от фактите и обстоятелствата, няма оправдание", каза той.

Още по темата
Веднага след това и вътрешният министър коментира казуса:

“Естествено, че думите, които бяха казани от Роман Василев, са недобри и той ще си понесе упрека за това, което е казал. Аз смятам, че извинявайки се публично, и това, което ще понесе като санкция от ВСС,  ще го накарат да си направи изводи и ще действа превантивно и на всички колеги, които участват в подобен тип операции”.

Цветан Цветанов обеща, че в бъдеще видеоматериалите на МВР ще бъдат правени така, че да не се виждат лица, а и репликите да не се чуват.

Въпреки извиненията на Роман Василев ВВС започна дисциплинарно производство срещу зам. градския прокурор на София с мотива, че е нарушил основни конституционни принципи като презумпцията за невиновност на задържания, както и че никой не може да бъде подлаган на действия, които унижават достойнството му.

А днес магистратите сметнаха, че за това му провинение се налага порицание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase