Анелия Мингова. Снимка: БГНЕС

"Няма основание ВСС да подава оставка заради скандала с роднинските имоти на тримата съдии от ВАС".

Това каза председателстващият съвета Анелия Мингова в коментар на думите на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, че заради скандала ВСС трябва да бъде сменен.

Още по темата
Всъщност магистратите от ВАС са били членове на предишния ВСС, а не на настоящия, поясни Мингова и допусна, че екипа на Цветанов, който го информира по този случай, вероятно не го е осведомил достатъчно добре.

Мингова каза още, че ВСС се е самосезирал по скандала още в същия ден, в който информацията е изтекла.

Тя коментира и факта, че председателят на ВАС Константин Пенчев е сезирал етичната комисия по случая с тримата магистрати.

А по думите й щом той е преценил да направи това, значи мисли, че има още факти за доизясняване. Иначе щял да направи директно предложение за наказанието им.

Dnes.bg припомня, че преди два дни шефът на ВАС освободи тримата магистрати – Панайот Генков (председател на Първо A отделение във ВАС), Николай Урумов (шеф на Трето отделение във ВАС) и Андрей Икономов (председател на Пето отделение във ВАС), след като лъснаха скандалните случаи на тримата върховни съдии, чиито роднини (дъщери и майки) са получили терени в Приморско като крайно нуждаещи се.

Анелия Мингова коментира още, че след срещата между Цветан Цветанов и ВСС двете страни са започнали да водят диалога, който е необходим между институциите.

По думите й започнатите реформи в съдебната система трябва да продължат.

"Не виждам основание част от правителството или управляващите да мислят нещо различно", каза тя.

Според нея всеки политик може да прави изказвания и да коментира случващото се в страната.

"Ние искаме да свършим собствената си работа. Смятаме, че трябва да ни се даде тази възможност", каза Мингова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase