Все още се строи хотела на дъщерята на Николай Урумов – Деница. Снимка: Dnes.bg
fallback

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев освободи тримата съдии, за които имаше твърдения, че техни роднини са придобили имоти в община Приморско като крайно нуждаещи се.

Тримата магистрати са Панайот Генков (председател на Първо A отделение във ВАС), Николай Урумов (шеф на Трето отделение във ВАС) и Андрей Икономов (председател на Пето отделение във ВАС).

Oще по темата
Само преди дни лъснаха скандалните случаи на тримата върховни съдии, чиито роднини (дъщери и майки) са получили терени в Приморско като крайно нуждаещи се.

Дъщерята на Панайот Генков – Ваня, се е сдобила с право да строи върху 430 кв. м, за което е платила едва 1677 лв. Заповедта е подписана от бившия кмет на Приморско Димитър Димитров на 30 април 2004 година.

На същата дата Димитров е подписал и заповед за майката на съдия Андрей Икономов – 80-годишната Елка. Тя получила право да застрои 450 кв. м.

По-късно двата терена са обединени и е построен хотел, а едната част от него е с апартаменти за продажба.

И дъщерята на Николай Урумов – Деница, която е младши съдия в Благоевград, също е получила отстъпено право на строеж върху терен, отново на брега в Приморско.

Той е с площ 469 кв. м. И тя е кандидатствала за него като крайно нуждаеща се.

Теренът е на метри от обединения парцел на Ваня и Елка и в момента там също се строи хотел.

Проверка на Dnes.bg в Бургас показа, че строежите на палатите на висшите съдии в Приморско вървят с пълна сила.

"Няма как да бъдат замразени", коментира пред журналисти кметицата на Приморско Лиляна Димова.

Тя обаче допълни, че на тези терени е трябвало да бъде изграден градски парк.

Справката в регистрите на морската община е извадила на показ още няколко роднини на висши магистрати, които също са получили апетитни парцели на първа линия до плажа, представяйки се за безимотни и крайно нуждаещи се.

Сред тях фигурират имената на: Петър Попов, доведения син на бившия бургаски апелативен прокурор Йордан Иванов, както и на адвокат Анна Пенгезова, дъщеря на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов.

За периода 2003-2007 г. община Приморско е дала около 400 такива разрешения, допълни още кметицата.

В понеделник, след като случаите отново бяха обсъдени, шефът на ВКС Константин Пенчев призова за изчистването на съдебната система от такива порочни практики и връщането на доверието на обществото в нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

165

В.Бозаджи

преди 13 години

Понката е наше момче кукерче от нашия Ямбол се пръкна ,навремето му беше мазна баницата , взеха го в София *** та това му е житието . Ама да знаете че е алчен *** .

164

цецо

преди 13 години

Почвам да разбирам защо *** се обиждат помежду си с "българин"......и това са съдии! Хора които пазят обществения интерес и отсъждат съобразно закона и морала! Да, не са нарушили закона, но пази боже от такива съдници!

163

burgas

преди 13 години

davam 5000 za 1 dekar na 1-va linia. Ot glad umiram. Na tezi mamka im da e.a. Da se vzrivava vsi4ko. Sadiii li..... kato v Kitai. na stadiona.....i....6te sam spokoen

fallback