Константин Пенчев. Снимка: БГНЕС
fallback

В случая с тримата магистрати – председатели на отделения във Върховния административен съд (ВАС), е уронен престижът на съдебната власт. Това коментира председателят на съда Константин Пенчев.

Днес той освободи Панайот Генков (председател на I A отделение във ВАС), Николай Урумов (шеф на III отделение) и Андрей Икономов (председател на V отделение в съда). За тримата се появи информация, че техни роднини са придобили имоти в Приморско, след като се регистрирали като крайно нуждаещи се жители на общината.

Константин Пенчев не коментира дали в случая е нарушен етичният кодекс на магистратите, но бе категоричен, че тримата висши магистрати са нарушили „човешкия морал“.

„Аз дадох моята човешка оценка за това деяние – това е безобразие“, категоричен бе шефът на ВАС.

Той изрази съмнение, че на тримата съдии ще бъдат наложени дисциплинарни наказания, тъй като не те, а техни пълнолетни роднини са придобили имотите, а никой по закон не носи отговорност за действията на пълнолетни членове на семейството си.

Oще по темата

Шефът на ВАС, който преди дни сезира етичната комисия на ВСС за тримата съдии, обясни, че е изчакал с освобождаването им от ръководните постове, тъй като е искал да събере повече  информация – да види дали някой от тях ще го потърси за разговор. Това е направил само Панайот Генков, според когото всичко в случая е законно.

„Видях, че няма никакво чувство за вина у никого от тримата. Те са убедени, че са действали правомерно. При това положение няма как да работим заедно“, категоричен бе Пенчев. Той обясни, че е направил това, което зависи от него, и то се е приело много добре от съдиите във ВАС.

Константин Пенчев допусна, че има и други случаи, в които магистратите са „по-умели“ и придобиват имоти не на името на техни деца (където връзката между фамилиите може да бъде направена лесно), а на фирми или на хора, с които живеят на семейни начала. Той обясни, че “по коридорите се говори за някои случаи“, но не конкретизира за съдии от ВАС ли става дума, тъй като това са слухове, а не проверена информация.

Пенчев няма да сигнализира ВСС или прокуратурата за тези слухове. По думите му случаите в Приморско преди време са били проверявани от Районната прокуратура в Царево и бургаската Окръжна прокуратура и подчерта, че не е негова работа да разследва.

Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов остават редови съдии във ВАС. Начело на трите отделения ще застанат зам.-председателите им. Константин Пенчев призна, че трудно ще замести тримата магистрати, които са вършели добра организационна работа като ръководители, имали са авторитет и опит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

ЩИРЛИЦ

преди 13 години

Господин Пенчев. Всички сте за пловдив... Всички сте за пловдив...

51

НЛО-нср

преди 13 години

А МВР КАТО ЗЛОУПОТРЕБЯВА СЪС СРС И НАРУШАВА ЧЛ.8 ОТ КОНСТИТУЦИЯТА НЕ СА ЛИ ГОТОВИ ЗА СТРАНСБУРГ.

50

Илиан

преди 13 години

В тоя форум чета доста хвалебствия за Константин Пенчев. А как ще коментитаре това, че е знаел за тези имоти от самото начало, и че е взимал пари от кмета на Царево, за да няма съд в Приморско? Май не е толкова чист за колкото се представя.

fallback