Снимка: БГНЕС
fallback

В декларация от Общото събрание на БАН се посочва, че академията не би искала въпросите, които се отнасят до нейното реформиране, да се политизират.

БАН пристъпи към своето реформиране, наложено от изискванията на времето, е записано в документа.

Академията на науките - като национален научен център в България, разполага с нужния опит и авторитет, което означава, че тя не се нуждае от каквото и да било излишно драматизиране на проблемите й. Напротив, нужен е откровен и сериозен диалог, се посочва в декларацията.

В нея се припомня, че на 10 май Общото събрание на БАН взе решение за митинг-шествие, който ще се състои на 19 май.

На него ще изразим протеста си срещу заявеното намерение на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов за внасяне на нов закон за БАН, целящ фактическото отнемане на нейната автономия и нейното разформироване, пише в декларацията.

Oще по темата

Учените от БАН категорично заявяват, че действията им нямат никакъв политически характер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

123

Професор

преди 14 години

Уважаеми r, Приемам вашия коментар 161 като най-сериозния аргумент срещу написаното от мен. Не изключвам, че в някои поделения на БАН е така. Но за мен това не е определящата картина. Лабораторията, в която работя, направи много за българската държава и за науката, включително и през последните 5 години.

122

Анонимен

преди 14 години

Истината е, че в България бизнеса си остана слаб и безпомощен. Затова виси на гърба на държавата. Без държавни протекции не може да се развие или без да укрива данъци, да прави далаверки под масата и други такива. Затова академията е трън в очите на много хора. Защото съществуват голям брой фирми, направени от бивши служители в Бан и те искат да вземат парите, които сега се печелят от академията, става въпрос за парите по проекти. Донакъде това е причината много хора да реват срещу академията.

121

МС

преди 14 години

БАН е като гнездо на оси. Добре са се олежали, доволни са от себе си и ако някой иска да ги разбута, веднага налитат да жилят. 8000 учени са, а какви са им постиженията? Е, има някои звена, които работят добре, но повечето са се олежали и разчитат на стар принос.

fallback