Снимка: Булфото

Максималното наказание за тримата подсъдими по делото за пожара във влака София–Кардам поиска прокурорът на днешното последно  заседание по делото в Окръжния съд в Плевен.

За кондуктора на изгорелия кушет-вагон Георги Георгиев и за началник-влака Иванка Костадинова законът предвижда от 5 до 15 години затвор, а за бившия заместник-директор на предприятието "Спални вагони" Георги Иванов – до пет години лишаване от свобода.

Прокурорът Валери Мирчев обоснова искането си с дълга пледоария, продължила повече от час и половина.

Според него деянието е с висока обществена опасност.

По думите му по време на разследването и на съдебното следствие е потвърдено повдигнатото обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице, като началникът на влака и кондукторът са нарушили и не са изпълнили задълженията си – първо да евакуират пътниците, а след това да се гаси пожарът.

Още по темата

Заместник-директорът пък носи вина за издадената заповед за допълнително заключване на вратите на вагоните с щифтове, която не е била съгласувана с ръководството на БДЖ.

Заключителната фаза на процеса ще продължи с изслушването на защитата на двете страни, след което ще бъде дадена последната дума на подсъдимите.

Очаква се във вторник да стане ясно решението на съда.

На 28 февруари 2008 година България осъмна с новината за опожарени вагони между гарите Червен бряг и Карлуково.

Малко преди полунощ в кушет-вагона на влака София–Кардам възниква пожар, пътуващите изпадат в паника, някои скачат през счупените прозорци, но 9 от тях не успяват да се спасят и са овъглени до неузнаваемост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase