Работникът няма да получава пари за третия ден от болничните си, предвиждат промените в Кодекса за социално осигуряване, които предстои да бъдат гласувани на редовното заседание на Министерския съвет в сряда. 

Новото предложение предвижда също първите два дни от болничния да се поемат от работодателя, като първият се поема сто процента от средното брутно трудово възнаграждение, а вторият – 60 процента.

От четвъртия ден пък плащането ще поема Националният осигурителен институт.

Експертите предвиждат промяната да важи до края на тази година.

Мотив за мярката е увеличението със 160 хиляди на болничните за първото тримесечие на годината в сравнение със същия период миналата година, което може би е свързано с евентуални злоупотреби.

Последното внесено предложение за неизползваните платени годишни отпуски е те да се използват до края на тази година.

Предвидена е възможност само десет дни да се прехвърлят за следващата година.

Същевременно лидерът на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев изпрати писмо с позицията си до премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков.

Още по темата

“Внесените за обсъждане изменения и допълнения на двата кодекса в частта им за платения годишен отпуск и обезщетенията при временна нетрудоспособност са сред мерките, които целят решаването на временни финансови проблеми по начин, който влиза в противоречие с фундаментални трудови и осигурителни права на българските работници и служители”, посочва синдикалният лидер.

По думите му предложените текстове не създават достатъчно гаранции за ползването на платен годишен отпуск в календарната година, за която той се полага.

Според Тренчев с последните предложения за болничните се въвежда презумпция за „виновност” на работника, след като на практика той бива “наказан” с лишаване от право да получи обезщетение за настъпилия спрямо него осигурен социален риск поради изпадане в състояние на временна неработоспособност.

“Независимо от мотивите и основанията, не считам като правилно решение да се отнемат осигурителни права, особено в условията на икономическа криза, вместо да се разрешат проблеми, свързани с контрола по спазване на осигурителни права”, отбелязва лидерът на КТ “Подкрепа”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase