Все още няма съгласие за начина на плащане на краткосрочните болнични, съобщи за БТА вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков след заседание на надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

Той посочи, че обсъжданото предложение е било първият от трите дни да е за сметка на работника, другите два - по 80 процента заплащане, за сметка на работодателя.

Ненков съобщи, че работодателите са посочили и алтернативен вариант - първите три дни да са за тяхна сметка, но по 50 процента.

На пръв поглед при този вариант изглежда, че няма ден, който да е за сметка на работника, но като умножим три дни по 50 процента, това прави 150, а при първият вариант са два дни по 80 процента, т.е. 160, посочи синдикалистът.

Той отбеляза, че от парична гледна точка няма разлика в това, което ще получи работника.

Дали ще е три дни от работодателя по 50 процента, или два дни по 80 процента и един за сметка на работника, няма финансова разлика, заяви той.

И в двата случая работникът ще е еднакво ощетен, затова предложението не бе прието, съобщи Ненков. 

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) не прие предложението да не се изплаща възнаграждение или обезщетение за първия работен ден от временната неработоспособност, а за втория и третия ден осигурителят да изплаща не по-малко от 80 процента от среднодневното уговорено възнаграждение.

Това се посочва и в съобщение на пресцентъра на НОИ след заседание на Надзорния съвет.

Съветът е предложил на министъра на труда и социалната политика съвместно с управителя на НОИ да отнесе неприетия текст за ново обсъждане на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase