Снимка: Булфото
fallback

Прокуратурата повдигна няколко обвинения срещу директора на Националната здравноосигурителна каса Жени Начева, бившия зам. здравен министър Емил Райнов и Веладин Битолски.

Тримата са разследвани от ДАНС и Софийската градска прокуратура, обясни на пресконференция Стелиана Кожухарова (говорител на главния прокурор).

Срещу Жени Начева са повдигнати две обвинения за престъпления по служба.

Едното обвинение е за периода февруари – май 2009 г., когато Начева е била директор в Дирекция „Бюджет и финансови параметри“ на НЗОК.

Според прокуратурата тя еднолично е разпоредила да бъде коригиран бюджетът на Районната здравна каса в Сливен, без да има основания за това.

Корекцията се е налагала, за да бъде завишен годишният разполагаем лимит на сливенската болница „Хаджи Димитър“, без всъщност да е имало основания за това.

Така за Националната здравноосигурителна каса са настъпили вреди в размер на 800 хил. лева.

Второто обвинение е за престъпление, извършено през март 2010 г., когато Жени Начева вече е директор на НЗОК.

Според прокуратурата тя неправомерно е разпоредила да бъдат изплатени средства за дейност над месечните лимити на ”Токуда Болница София” и на Военномедицинска академия.

Така болница „Токуда“ е получила неправомерно 327 248,44 лв. Средствата са за периода юли и септември 2009г., а са поискани няколко месежца по-късно – в края на декември. Въпреки че са за 2009 година парите са преведени от бюджета на НЗОК за 2010г.

На ВМА пък са изплатени 511 917 лв. Средствата не са били заявени или проверени от столичната каса.

Всъщност за да бъде увеличен лимитът на дадена болница, тя трябва да поиска това от районното подразделение на НЗОК.

Oще по темата

Ако районната каса прецени, че това е необходимо, подава искане за увеличаване на бюджета си до НЗОК.  Крайното решение за корекцията не се взима еднолично, а се гласува от Управителния съвет на Здравната каса.

„Нито директорът на дирекция „Бюджет и финансови параметри“, нито изпълнителният директор на НЗОК има правомощията еднолично да увеличава разполагаемите лимити на болниците или на Районните здравноосигурителнни каси“, обясни пред журналисти Стелиана Кожухарова.

Жени Начева е с определена гаранция от 2000 лева. Предстои прокуратурата да поиска тя да бъде отстранена от шефския пост в Здравната каса.

Същевременно от пресцентъра на Министерския съвет разпространиха изявление на премиера Бойко Борисов по повод на повдигнатите обвинения.

„Очаквам Жени Бумбарова – Начева да подаде оставка от поста директор на НЗОК, за да може институцията да продължи нормалната си работа”, се казва в изявлението, като се посочва, че премиерът е бил в течение на разследването от самото му начало.

От Здравната каса пък разпратиха съобщение, че ще излязат с позиция по проблема по-късно днес. До 18 часа обаче такава не бе обявена.

Срещу бившия заместник здравен министър и член на Управителния съвет на НЗОК Емил Райнов също са повдигнати две обвинения.

Те са за търговия с влияние и се отнасят за различни суми, които е поискал от директора на лекарствения дистрибутор „Търговска лига“ АД.

Според едното обвинение през юли 2007 г. Райнов е поискал 10 964 949,59 лв. от изпълнителния директор на „Търговска лига“, за да бъдат осигурени акредитации на болнични заведения, собственост на компанията.

Сумата представлява 7% от годишния оборот на компанията от доставката на лекарства по обществени поръчки на Здравното министерство и НЗОК.

Според второто обвинение през 2005 г. Райнов е поискал 17 298 538,46 лв. от „Търговска лига“ (отново 7% от оборота на лекарствения дистрибутор), за да бъдат осигурени обществени поръчки за доставки на лекарства.

За помагач в това престъпление е обвинен и членът на Националния съвет на БСП Веладин Битолски, който е бивш парламентарен секретар в кабинета на министър-председателя Сергей Станишев.

Емил Райнов и Веладин Битолски също са с наложени парични гаранции в размер на 2000 лв.

Днешните обвинения са резултат от разследването срещу доскорошния министър на здравеопазването Божидар Нанев, обясни Стелиана Кожухарова.

Припомняме, че Нанев се раздели с поста си, след като в края на март прокуратурата му повдигна обвинение заради два неизгодни договора за доставката на ваксини срещу новия грипен вирус A H1N1.

Месец преди това пък премиерът Бойко Борисов се зарече, че предстоят и проверки, свързани със сделки за лекарства.

„Наглите“ ще се пренесат във фирмите, които са купували и продавали лекарства, ще видите там какви операции ще се провеждат в следващите дни, заяви тогава Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

Йон

преди 14 години

Този селски крадец от Рила го вкараите у Бобов дол да прави *** на всички там.

70

Абсурд

преди 14 години

Това са скалъпени, неверни обвинения. Жената е невинна. Обвиняват я за неща, които не е направила, защото или просто не ги е направила или не е могла да ги направи, защото по това време не е била директор на касата. Това е абсурд.Направо съм потресен. Утре могат така да обвинят всекиго и за всичко....

69

никой

преди 14 години

На върба в петък! Или когато Бойко падне от власт. Което се случи по-напред ;)

fallback