Роман Василев преди изслушването пред етичната комисия към ВСС. Снимка: БГНЕС
fallback

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще образува дисциплинарно производство срещу зам. градския прокурор на София Роман Василев.

Това съобщи председателят на комисията по професионална етика към ВСС Цони Цонев след днешното й заседание.

На него бе изслушан зам. градският прокурор заради поведението му при ареста на бившия министър на отбраната Николай Цонев в четвъртък.

Комисията ще предложи за наказание Роман Василев с мотива, че е нарушил основни конституционни принципи като презумпцията за невиновност на задържания, както и че никой не може да бъде подлаган на действия, които унижават достойнството му.

В случая се касае за думите „тъй като сте абсолютен престъпник“, отправени към бившия военен министър, както и заставянето му да коленичи и насочването на оръжие към главата му по време на задържането.

„Това са неща, които нямат никаква връзка с евентуални съмнения, дори да е имало такива, че Николай Цонев е можел да окаже съпротива. Просто е трябвало да му сложат белезниците и нищо повече“, коментира председателят на етичната комисия.

По думите му ролята на прокурора по време на ареста е да гарантира, че няма превишаване на правомощия от страна на спецполицаите.

Освен това Роман Василев е нарушил и принципите на Етичния кодекс на магистратите и е допуснал да бъде уронен престижът на съдебната власт, каза Цони Цонев.

Той уточни, че в предложението на комисията няма да фигурира конкретно наказание – какво ще е то, ще реши ВСС.

Наказанието, което съветът може да наложи на Василев, е от забележка през понижаване в длъжност до дисциплинарно уволнение.

Oще по темата

Цони Цонев отказа да се ангажира с прогноза какво може да е то, но уточни, че за уронване на престижа на съдебната власт са налагани от най-лекото до най-тежкото наказание.

Прекият началник на Роман Василев – Николай Кокинов, не е изпратил предложение за наказание, което да му бъде наложено от комисията, стана ясно от думите на Цонев.

Той обясни, че Роман Василев се е извинил за поведението си по време на спецакцията. Извинил се е и за думите си непосредствено след арестите, когато обяви: „Днес ще разпнем трима – един съдия от Софийския градски съд, един бивш министър и един бивш главен секретар на Министерството на финансите при предишното правителство“.

Зам. градският прокурор на София е обяснил пред етичната комисия, че не е видял част от нещата, които са се случили и са били заснети, тъй като не е присъствал.

Конкретно за репликите, които отправя към ексвоенния министър, е казал, че съжалява и е обяснил поведението си с натрупаното напрежение покрай тази и другите акции, в които е участвал.

Той е поел изцяло вината и е отрекъл някой по-висшестоящ от него да го е задължавал да се държи по определен начин по време на арестите.

„Това, разбира се, не го оправдава и оневинява“, каза Цони Цонев, но уточни, че извинението все пак е смекчаващо вината обстоятелство.

Самият Роман Василев бе лаконичен пред журналисти след края на заседанието на етичната комисия.

„Искрено се извинявам за неудачните реплики“, каза Василев на излизане от ВСС и отказа да коментира повече първоаприлския арест.

Етичната комисия към ВСС ще изиска от МВР целия запис на акцията, ако има и кадри, различни от разпространените от министерството, стана ясно днес.

Дали Роман Василев е извършил престъпление по време на спецакцията, ще реши ръководството на прокуратурата, стана ясно още днес. По случая има проверка в Инспектората на ВКП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

255

жоро

преди 14 години

Не ви ли стана ясно вече това на което едно време се викаше унижение и гавра днес е процедура по задържане!Милицията стана полиция пак бият като преди само няма Беляне и ТВУ.Вчера в един от турските серияли които някои ненавиждат видях как задържаха един престъпник в офиса му нищо общо с тукашните арести влезнаха 2ма без маски униформени полицай казаха му имаме заповед за задържане и му сложиха белезниците без викове и истерий и без оръжие в ръцете .

254

Анонимен

преди 14 години

Да го глобят една две заплати да се замисля следващия път какво дрънка тоя натегач!!!

253

Василев Цонев

преди 14 години

Виновен ли е прокурор Роман Василев? polls.bg/poll/id/vinoven_li_e_prokuror_roman_vasilev-590

fallback